Koje su prednosti i nedostaci električnih automobila?


Koje su prednosti i nedostaci električnih automobila?

Električni automobili polako postaju sve zanimljiviji iako oni nisu niti blizu zastupljenosti na tržištu kao što su već hibridni automobili. Osim same brige za okoliš, glavni razlog zašto bi netko uopće pomišljao da kupi elektro automobil su cijene goriva koje svako malo idu nagore. No električni automobili nisu bez mana iako dakako imaju i brojne prednosti pred dizelašima ili benzincima. Pogledajmo prednosti i nedostatke električnih automobila:

Prednosti električnih automobila

Električna struja se smatra za sve prisutnom i lako se može doći do nje. Vaš automobil možete puniti kod kuće i na poslu. Sve što treba je povući kabel i utaknuti ga u utičnicu.
Električna vozila su gotovo bešumna, što je danas u doba velikog zagađenja bukom, jako važno.
Nema emisija štetnih stakleničkih plinova iz električnih vozila. Dakle manje smoga i bolja briga za okoliš.
Električni automobili su mnogo lakši za popravak i sastavljanje, naime imaju mnogo manje pokretnih dijelova pa to zahtjeva manje vremena za održavanje i manja je mogućnost mehaničkog kvara.
Ukupno gledano, električni automobili zahtijevaju manje održavanja, što na kraju znali uštedu.
Ovisno o državi, čak možete imati i porezne olakšice kod kupnje električnog automobila. A isto se može reći i za cijene osiguranja automobila, koje potencijalno mogu biti niže.
Iako elektrane koje proizvode struju koju će koristiti takvi automobili i dalje zagađuju, takvo zagađenje je mnogo lakše kontrolirati nego ono koje nastaje zbog plinova iz automobila na unutarnje izgaranje.

Nedostaci električnih automobila

Kratko trajanje baterije. Jedno punjenje baterije može trajati od 160 km do 400 km, ovisno o modelu automobila. Dakle električni automobil nije dobar za duga putovanja, barem za sada dok se ne povećaju kapaciteti baterija.
Punjenje traje od 2,5 do 8 sati, ovisno o modelu. Što znači da ako ga punite ne nekoj postaji, načekati ćete se. Ne možete stati na stanicu, napuniti i otići, nego to traje…
Trenutno još uvijek nema električne infrastrukture, odnosno “električne” stanice poput benzinskih uz važnije ceste, što znači da automobil možete puniti samo kod kuće ili na poslu.
Kod kuće ili na poslu morate imati posebnu “mini” stanicu, odnosno pretvarač za punjenje automobila. Neki modeli automobila se prodaju sa takvom stanicom.
Iako štedite na gorivu (jer ga ne koristite) vaš račun za struju će sigurno porasti.
Električni automobili se uglavnom ne mogu mjeriti sa onima na goriva u smislu ubrzanja i snage, iako uvijek postoje iznimke poput Rimac Concept One modela.
Dodatna oprema poput klime jako smanjuje trajanje baterije.

Današnji elektro automobili su izvrsni za kratke rute posebno za ljude koji žive blizu grada i rade u gradu. Proizvođači se trude unaprijediti električna vozila kako bi što je moguće prije takva vozila bila adekvatna za svakoga, pa i one koji voze duge rute. No za sada, ako želite smanjiti potrošnju jedino adekvatno rješenje su hibridna vozila jer njih još uvijek primarno pogoni motor s unutarnjim izgaranjem, te ga je lako puniti.

Činjenica je da je električni automobil “najzelenije” rješenje koje danas postoji, no zbog potreba poslovanja i osobnih potreba još uvijek nisu spremni za masovno korištenje, najviše zbog malog dometa. Za očekivati je da će za deset godina električni automobili dosegnuti razinu na kojoj mogu konkurirati automobilima na gorivo u ključnim područjima. Najveći nedostatak je manjak infrastrukture na kojime bi se takvi automobili mogli puniti. Naime to je veliki projekt, koji se mora odlučivati na razini države. Potrebno je izgraditi mnogo električnih stanica na kojima bi se takvi automobili mogli puniti.

S druge strane punjenje električnih automobila traje, što znači da će auto koji je prikopčan na punjenje dugo vremena zauzimati tu stanicu pa se ne može puniti drugi automobil. Također, praksa u Sjedinjenim državama je pokazala da je izuzetno nepraktično i jako rizično puniti električni automobil u kišnim uvjetima. Zahvaljujući izumu koji je nedavno napravljen na Sveučilištu British Columbia u Kanadi, uskoro će se električni automobili puniti bežično što omogućava totalno drugačiji koncept stanica za punjenje i mnogo sigurniji pristup od trenutnog.

Izvor: eAuti.com

Podijeli sa drugima

Najviše vas zanima

Newsletter

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com