Kako izabrati električni bicikl?


FOTO: Pixabay Kako izabrati električni bicikl?

Prilikom odabira električnog bicikla razmislite:

 1. Za koju svrhu kupujete E-bike?
 2. Koliko često i na kolike udaljenosti putujete?
 3. Da li vam je potreban okvir s posebnim karakteristikam (npr. sklapanje ili niskog okvira)
 4. Koliko novca želite uložiti u E-bike?

Nudimo nekoliko vrsta električnih bicikala od kojih svaki ima različite karakteristike i namjene:

Gradski – dizajnirani za vožnju po asfaltiranim putevima, nemogu se sklopiti, opremljeni su multi- speed hub ili običnim mjenjačem. Opremljeni su reflektorima, svjetlima , blatobranima i nosačima. Neki modeli imaju niske okvire za osobe sa ograničenom pokretljivosti. Bicikli su dostupni sa prednjim ili stražnjim pogonom sa veličinom kotača od 26” ili 28”.

Terenski – pogodni za vožnju u izazovnijem terenu, ali je moguća vožnja i po gradu. U ponudi su Trekking i MTB bicikla koju su opremljeni trostrukim prednjim lančanim mjenjačem od kojih svi imaju ovjes vilice te mogu doći sa ili bez disk kočnice po vašoj želji.

Sklopivi (folding) – bicikli pogodni za one koji žele prenosivi bicikl koji ima mogućnost preklapanja te stane u prtljažnik auta, kamp-kućicu ili brod ili stan. Veličina kotača je 20” te se njime može voziti po gradu ili terenu.

Koje značajke su potrebne u izboru električnog bicikla?

Motor i njegova izvedba – prema europskom zakonodavstvu električni bicikli za cestovnu upotrebu mogu imati motor s maksimalnom snagom do 250 W, ali na tržištu se nude i bicikli jačeg motora koji su zakonom zabranjeni. Prilikom vožnje motor vam pomaže ovisno kako ga namjestite bilo na najslabije tokom lagane vožnje gradom ili najjače koje je najbolje za vožnju uzbrdo i o tome vam naravno ovisi trajanje baterije. Motor se prema želji može postaviti na prednji ili stražnji kraj ili u sredinu.

Kapacitet Baterije – Apache bicikli su svi opremljeni baterijama poput električnih automobila tj. liti-ionska (Li-Ion). Karakteriziraju ih manje težine, vrlo visok kapacitet ali naravno i više cijene. Međutim zbog dužeg trajanja Li-Ion baterija je znatno bolja od NiMH (Nickel Metal Hybride) baterije. Baterija se puni preko punjača te ovisno o modelu bicikla može se puniti pedaliranjem ili kočenjem.

Stvarni Domet – domet električnih bicikla je specifičan i ovisi o brojnim čimbenicima. Najvažniji faktori su kapacitet baterije i količina rada koji je baterija sposobna obaviti tj. W(rad) (h) = napon (V) x kapacitet (Ah). Ostali faktori koji utječu na trajanje baterije su profil rute, stil vožnje, razina snage koju motor koristi, težina vozača i tereta te vremeski uvjeti i inflacija gume. Najoptimalnije trajanje baterije je na srednjem modu pomaganja.

Kontrola i oprema – Elektro Apache imaju dvije opcije kontrole. Korištenjem LED Panela sa uključenim sustavom određujete koliko će vam motor pomagati, te možete provjeriti trenutno stanje baterije, pokrenuti start pomoć/hodanje ili uključiti svjetla. Paneli također djeluju kao normalna biciklistička računala koja pokazuju trenutnu brzinu i prijeđeni put i temperaturu. Uz razne modele može se uzeti i razna oprema naravno prema vašem izboru (npr. ovjes vilice, rasvjetu,blatobrane, itd. )

Izvor: ebike.hr

Podijeli sa drugima

Najviše vas zanima

Newsletter

Električni automobili
 • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
 • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
 • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
 • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
 • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
 • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
 • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
 • https://elvonet.com
Elvonet.com