Kao i kod električnih automobila, razvoj tehnologija i neprestano usavršavanje pogona, ali i dizajna, mase i svih ostalih voznih značajki koje su važne za bicikl doveli su do toga da se danas na tržištu nalaze gotovo savršeni električni bickli s kojima se biciklist može upustiti u najzahtjevnije avanture. Svakako je važan napredak kod baterija (akumulatora) za pohranu električne energije jer su prvotne olovne baterije koje su bile vrlo teške zamijenile nikl-kadmijeve, da bi sadašnji ebicikli koristili litijeve baterije čime su znatno lakši i samim time znatno udobniji za vožnju. Većina onih koji probaju vožnju električnim biciklom složit će se kako je to odlično iskustvo. Ono što se odmah osjeti je nevjerojatna lakoća pedaliranja, a s povećanjem okretaja pedala, što utječe na brzinu bicikla, osjeća se i zavidan ‘vjetar u leđa’. Brzina koja se postiže zaista je fascinantna i u prvim trenucima osjećaj je gotovo istovjetan vožnji na skuteru ili motoru. Kada se govori o brzini, važno je napomenuti da se električni bicikli snage do 0,25 kW, kojima je elektromotor ugrađen kao pomoć vozaču, prema postojećem zakonu ubrajaju u kategoriju bicikala pa za njihovo prometovanje nije potrebna registracija, a samim time ni vozačka dozvola. Uz to, prema odgovarajućoj europskoj direktivi i domaćim propisima o homologaciji motornih vozila, postupak homologacije se ne odnosi na bicikle koji se upravljaju pedalama i koji su opremljeni jednim pomoćnim električnim motorom maksimalne kontinuirane snage 0,25 kW, čija se izlazna vrijednost stalno smanjuje i konačno isključuje kada vozilo postigne brzinu od 25 km/h ili ranije, ako biciklist prestane upotrebljavati pedale. Za razliku od tih bicikala, e-vozila čija snaga prelazi 0,25 kW i koji postižu brzinu veću od 25 km/h ubrajaju se u kategoriju električnih motocikala pa podliježu registraciji i plaćanju obveznog osiguranja vozila. Iako se možda brzina od 25 km/h ne čini prevelikom, iz iskustva se može reći da je to više nego dovoljno. Nešto više o električnim biciklima i njihovim, u prvom redu, prednostima, rekao je dugogodišnji biciklist i urednik bloga ‘Pedaliranje’, gosp. Dražen Breitenfeld.

“Puno je prednosti električnih bicikala. Prije svega za sve one koji, npr. idu na posao biciklom, a prelaze velike gradske udaljenosti, prednost je što za razliku od klasičnog bicikla nema velikog umora, znojenja i sl. Dakle, na posao ćete doći rekreirani, ali ne i umorni. Upravo se u gradskoj vožnji, e-bicikl pokazao kao odlično rješenje”, kaže on. “Uzmemo li pak podatak iz Njemačke, u kojoj je u prvih devet mjeseci 2015. godine prodano oko 650 000 bicikala s elektromotorom, jasno se vidi kako je interes ljudi za ovakve bicikle iznimno velik. Naravno, danas je ta brojka i veća. Ono što možemo izdvojiti kao manu e-bicikala je njihova cijena. Naime, dobar električni bicikl košta i do 15 000 kuna, što je ipak još uvijek vrlo visoka cijena, pogotovo za platežnu moć u Hrvatskoj”, nastavlja gosp. Breitenfeld, dodajući kako vjeruje da će s obzirom na razvoj e-bicikala, baš kao i kod industrije električnih automobila, cijena takvih bicikala s vremenom pasti. Kao veliku prednost e-bicikala, gosp. Breitenfeld iz osobnog iskustva ističe kako se vožnjom takvog bicikla uspije više toga vidjeti i obići. Govoreći o biciklističkim stazama, one više nisu tako zahtijevne, čak ni za povremene rekreativce. Vožnja e-biciklom znatno je lakša pa se i oni povremeni biciklisti lakše odluče na dulje rute. Što se tiče trajanja baterija, on napominje kako se s jednim punjenjem može preći 100 km. Snaga baterije prati se na monitoru pa je uvijek sve pod kontrolom. Primjerice, u testnoj vožnji po Zagrebu korišten je električni hibridni bicikl Cube Suv Hybrid s ukupnom snagom motora 250 W i ukupnom masom 21,5 kg.

“Vožnja je po gradu bila je jedno izuzetno ugodno iskustvo. Čak i tih 20-ak kg težine nije predstavljalo problem, čak i bez upotrebe elektromotora koji je smješten u centru bicikla. Kada sam prešao brzinu od 25 km/h, motor se sam isključio”, priča gosp. Breitenfeld. Vožnja tim biciklom potvrdila je očekivanja. Bicikl je bez punjenja vozio 6 h po ravnom. No, važno je napomenuti da se baterija izrazito brzo puni i da je trošak punjenja zanemariv. “Prednosti ovakvog bicikla su višestruke. S obzirom na cijenu, slobodno možemo reći kako se takva investicija isplati već kroz godinu dana. Uzmemo li u obzir da se vlasnici e-bicikala češće odlučuju na vožnju, što je i potvrđeno istraživanjima, ulaganje u investiciju potpuno je opravdano”, smatra Breitenfeld. Da je e-bicikl pogodan i za zimske uvjete, pokazuje i testiranje vožnje električnog bicikla Cube cross Hybrid tijekom vožnje po snježnoj Medvednici. Prosječna brzina pri usponu bila je 16 km/h, i to uglavnom u opciji ‘sport’. Sasvim lagana i ugodna vožnja u zimskim uvjetima, svladana je uz minimalne napore, priča Breitenfeld i zaključuje: “E-bicikli su budućnost za mnoge. Ne smijemo zaboraviti spomenuti ekološku komponentu. Dakle, u odnosu na, npr. klasične skutere, e-bicikli su ekološki. S druge pak strane, mnogi koji razmišljaju o rekreaciji biciklom, upravo će zahvaljujući e-biciklu donijeti odluku da na posao krenu u drugačijem aranžmanu. Automatski se porastom broja biciklista, pogotovo onih koji su do tada bili aktivni vozači automobila, smanjuje onečišćenje okoliša. Da ne govorimo o zdravstvenim prednostima koje su neosporne. Sve te prednosti već su prepoznale mnoge zemlje koje su se uključile u aktivan razvoj e-bicikala i općenito korištenja e-bicikala u gradovima. Na putu još većeg korištenja e-bicikala čeka nas puno rada na jačanju svijesti o njihovim prednostima i značaju. Vjerujem da njihovo vrijeme zapravo tek dolazi. Sasvim sigurno je da su električni bicikli odličan izbor za sve prave ‘bajkere’, ali i za one koji to tek žele postati".