Električni romobili su dar s neba, stručnjak upozorio na novi problem

ŠTETNO JE ŠTO RADE ELEKTRIČNIM ROMOBILIMA


Foto: Pixabay Električni romobili su dar s neba, stručnjak upozorio na novi problem

Hrvatska je dočekala nova pravila koja se odnose na vožnju i sigurnost u prometu, a prije nego su jučer stupila na snagu, približili smo što su sve donijele izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Nove odredbe su tu, dio njih odnosi se na električne romobile, a ono što sada zahvaća njihove vozačice i vozače nije se svidjelo svima. U fokusu je odredba da se i na električnim romobilima treba nositi zaštitna kaciga, protiv čega je svojim nezadovoljstvom istupila udruga Strujni krug, koja zagovara sve veće oslanjanje na električna vozila, a njihov glas nije bio usamljen.

Svoje neslaganje s nošenjem kaciga na električnim romobilima iskazao je i prometni stručnjak Željko Marušić, u analizi na Autoportalu.

Vozila koja donose korist

Kako je u svojem osvrtu na promjene istaknuo prometni stručnjak, pojavljuje se problem zbog potencijalnog sputavanja sve većeg korištenja električnih romobila u prometu.

‘Za smanjenje gužvi te povećanje sigurnosti (manje ozlijeđenih i poginulih) u cestovnom prometu električni skuteri stigli su kao ‘dar s neba’. Oni koji shvate kako na posao ili bilo kojim drugim razlogom kroz grad mogu ići električnim romobilom umjesto automobilom, izravno smanjuju prometne gužve, zagađenja i sigurnosne rizike’, istaknuo je Željko Marušić.

‘Niti jedan romobilist nije poginuo’

U nastavku analize, prometni stručnjak smatra da mjera nošenja kacige na električnim romobilima jednostavno nije potrebna.

‘Električni su romobili već pet godina aktivni u cestovnom prometu, čime su sigurno, posredno spasili desetke života i spriječili stotine ozljeđivanja. Pritom niti jedan romobilist nije poginuo (!), a zabilježeno je tek nekoliko ozljeđivanja. Pobogu, pa zašto mijenjati i ograničavati nešto što je zaslugom razvoja tehnologije, naprednih baterijskih i elektromotornih sustava, došlo u naš prometni sustav (koji je daleko od savršenoga) te unijelo bitna poboljšanja protočnosti, ekologije i sigurnosti?!’, piše Marušić.

Negativne posljedice

U svojoj analizi na Autoportalu, prometni stručnjak spomenuo je i potencijalnu štetu zbog nošenja kaciga, između ostalog, ističući i da je tu povećani rizik od težeg pada zbog težine kacige, a tu je i zaključak da bi od ovakvog propisa trebalo odustati.

‘Pametnome dosta! Očekujemo da predlagač, dodatnom uredbom, povuče kontraproduktivnu i štetnu odredbu novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama o obvezi nošenja kacige na električnim romobilima’, smatra Željko Marušić, zaključujući da bi kupnju i korištenje električnih romobila u Hrvatskoj trebalo poticati, a ne sputavati.

Izvor: Dnevno.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com