Afeela: Honda i Sony pokrenuli novu marku automobila


Izvor: autonet.hr Afeela: Honda i Sony pokrenuli novu marku automobila

Japan će dobiti novu globalnu marku električnih automobila, koju će zajednički voditi Honda i Sony. Digitalizacija, elektrifikacija i minimalizam su u srži te marke, a prvi automobil najavljen je za 2026.

Prije tri godine na CES-u u Las Vegasu japanski tehnološki div Sony najavio je kako će se početi baviti i automobilima. Na ovogodišnjem izdanju istog sajma otkriveni su i novi planovi, razvijeni s kompanijom koja u području automobila ima nešto više iskustva, Hondom. Rezultat njihove suradnje je Afeela, stilizirano većinom kao AFEELA – nova marka električnih automobila koji će stizati iz Japana, a trebali bi biti dostupni diljem svijeta kroz nekoliko godina.

Moderan i digitalan

Na CES-u je prikazan i prvi prototip njihovog električnog sedana. Dizajnerski se i tehnološki oslanja na stariji Sonyjev koncept Vision-S, elegantnog izgleda, čistih linija te zanimljive integracije LED rasvjetnih elemenata u karoseriju. Digitalizacija se nastavlja i u putničkoj kabini, koju krase također minimalistički dizajn, veliki ekrani i krnji “yoke” upravljač. Sve to trebalo bi putnicima dati osjećaj kao da su u svemirskom brodu, rečeno je na predstavljanju prvog modela marke Afeela (koji još nema komercijalno ime).

Honda i Sony najavljuju da će automobile opremati novom tehnologijom zabave, navigacijom u proširenoj stvarnosti, integriranjem videoigara, kao i brojnim kamerama i senzorima. U praksi bi potonje trebalo omogućiti poluautomatiziranu vožnju, s autonomijom najviše razine 3. Najavljeno je kako će razina 2 ili 2+ dolaziti kao dio osnovnog paketa, dok će za razinu 3 (gdje vozač služi tek kao kontrolor automatike) trebati nadoplatiti.

Od tehničkih karakteristika, najavljena je moguća konfiguracija s dva elektromotora te pogonom na sve kotače. O snazi i mogućem dosegu s jednim punjenjem baterija nisu govorili. Otkrili su tek dimenzije prototipa. On mjeri 4.895 mm u dužinu, 1.900 u širinu te 1.460 mm u visinu, uz međuosovinski razmak od točno 3 metra. Na tržištima bi se prvi automobil pod značkom AFEELA-e trebao pojaviti 2026. godine.

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com