Električni automobili trebali bi postati jeftiniji od klasičnih, a evo i kad!

Sada je sve jasno


FOTO: Pixabay Električni automobili trebali bi postati jeftiniji od klasičnih, a evo i kad!

Nova generacija vozila je već pred nama, no glavna prepreka prelaska na njih mnogima je njihova cijena. Nedavno izvješće Bloomberg New Energy Financea (u nastavku: BNEF) sugerira kako će se unutar narednih pet do sedam godina taj trend promijeniti.

’Prekretnica će vjerojatno biti 2027. godina’, stoji u BNEF-u Automobilsku industriju prati trend prelaska na električne i hibridne modele, kako bi prosječne emisije stavili pod norme postavljene od strane Europske unije " 95 grama ugljičnog dioksida po kilometru.

Iako to nužno ne znači da će svi EV-ovi biti relativno pristupačni " sve će ovisiti o vrsti i modelu vozila. Prvi električnji automobiličiji će se troškovi proizvodnje izjednačiti ili smanjiti automobilima s motorima s unutarnjim izgaranjem su laka gospodarska vozila poput kombija, a izjednačenje se očekuje 2025. godine.

’Sljedeći na redu je segment limuzina i SUV-ova, najavljen 2026. godine, a mali gradski automobili morat će pričekati do 2027. godine’, navodi se u studiji koju je naručila Europska kampanja ’Transport i Okoliš’.

’Električna vozila bit će stvarnost za sve nove kupce u roku od šest godina. Oni će svima biti jeftinija od vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, od čovjeka s kombijem u Berlinu pa do obitelji koja živi u rumunjskom selu’, izjavila je Julia Poliscanova, direktorica za vozila i e-mobilnost ’Transporta i Okoliša’.

Električnji automobili će pojeftiniti čak i bez obzira na subvencije, kao rezultat pada cijena baterija i upotrebe proizvodnih linija. Očekivanja su da će jedna električna limuzina koja danas košta oko 40.000 eura, 2026. godine biti dostupna za čak upola manje - kao ona s motorom s unutarnjim izgaranjem.

Osim cijena, izvješće se bavi i prodajnim udjelima. Očekivanja su da će do 2030. električni automobili predstavljati 50 posto ukupne prodaje novih automobila, a samo pet godina poslije čak 85 posto. Međutim, tih 85 posto mogli bi prerasti u 100 posto, ’ovisno hoće li zakonodavci još više povećati norme vezane za emisije CO2 i pojačaju druge politike za poticanje kupnje EV-ova’, navodi se iz ’Transporta i Okoliša’.

Izvor: jutarnji.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com