Električni kombi ID.BUZZ bit će prvi autonomni VW


Foto: NetCarShow.com Električni kombi ID.BUZZ bit će prvi autonomni VW

Volkswagenov odjel za komercijalna vozila priključuje se inicijativi te istraživanju i razvoju u području autonomnih vozila, pa će tako planirani nasljednik "hippie vana" postati prvi model ovog koncerna s mogućnošću autonomne vožnje 4. razine

Volkswagenov odjel za komercijalna vozila trenutačno radi na autonomnim vozilima koja bi trebala označiti budućnost mobilnosti. Ove tehnologije automatizacije odlučili su spojiti s naprednim električnim pogonima i retro dizajnom, te tako na tržište u budućnosti plasirati svoje prvo potpuno autonomno vozilo. Prvi Volkswagen kojeg ćete, dakle, moći vidjeti kako autonomno vozi cestom bit će reinkarnacija “hippie vana”, minibusa iz 50-ih godina prošlog stoljeća – Volkswagen ID.BUZZ.

Ovaj električni kombi bi u putničkoj i teretnoj izvedbi na ceste trebao stići 2023. godine. Otprilike dvije godine nakon toga, dakle 2025. godine, ID.BUZZ bi trebao dobiti potpuno automatiziran sustav upravljanja s autonomijom četvrte razine. Testovi ovog sustava, koji Volkswagen razvija s kompanijom Argo AI, već se provode na poligonima u Njemačkoj. Jedan od partnera na projektu je i Ford, koji je zajedno s Volkswagenom investirao u Argo AI i njihovu platformu za autonomnu vožnju.

Volkswagen sada najavljuje da će njihov odjel za laka gospodarska vozila voziti na Argo AI-jevom sustavu autonomne vožnje, kao i da će električni kombi ID.BUZZ svjetsku premijeru doživjeti sljedeće godine. Najavljuju kako bi ovaj model trebao ne samo elektrificirati i oživjeti njihov legendarni “Bulli”, već i postati revolucionarno vozilo s opcijom autonomne vožnje.

Level 4 autonomija

Četvrta razina autonomne vožnje često se opisuje i kao “bezbrižna” vožnja (mind off). Ona nikada ne bi trebala zahtijevati pozornost vozača, a vožnja uz automatiku podržana je samo u ograničenim područjima, ili u posebnim okolnostima. Izvan tih područja vozilo mora samo prekinuti autonomnu vožnju. Zadaće vozila uključuju operativne (upravljanje, usporavanje, kočenje, ubrzanje i nadzor) i taktičke aspekte (promjena kolničke trake, skretanje, poštivanje prometnih znakova i reakcija na incidentne situacija).

Sljedeći korak je, dakako, peta razina koja ne zahtijeva prisutnost vozača u vozilu.

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com