Europski Kia e-Soul s autonomijom od 452 km


Izvor: Autonet.hr Europski Kia e-Soul s autonomijom od 452 km

Kia je krajem prošle godine u Los Angelesu predstavila novu generaciju modela Soul. Nedugo nakon toga su objavljene prve fotografije i podaci o europskoj izvedbi ovog modela. Početkom idućeg tjedna europski će Soul napokon stići u Europu pa je objavljena i većina informacija o ovom automobilu.

Prije svega podsjetimo kako će Soul u Starom kontinentu biti dostupan isključivo u električno pokretanoj verziji. Drugim riječima, europskim će kupcima biti dostupan samo e-Soul.

Kia e-Soul će biti dostupna s dvije nove litij-ionske baterije. Prva, standardne je kapaciteta 39,2 kWh, a druga, opcijska 64 kWh. Uz prvu autonomija ovog automobila će iznositi 277 km, a s drugom 452 km. Oba podatka su izmjerena prema standardu WLTP.

Standardna baterija je uparena s električnim motorom snage 100 kW, odnosno 136 KS te najvećeg okretnog momenta od 395 Nm. Veći kapacitet baterije je popraćen snažnijim motorom. Točnije, uz 64 kWh bateriju dolazi motor snage 105 kW, odnosno 204 KS te najvećeg okretnog momenta od 395 Nm. Ovako motoriziran e-Soul će do 100 km/h ubrzati za 7,6 sekundi.

Bez obzira na izbranu bateriju e-Soul nudi standardni CCS (kombinirani sustav punjenja) DC brzi punjač. Koristeći brzi punjač snage 100 kW, oba baterijska paketa se mogu napuniti od 20% do 80% kapaciteta za 42 minute.

Nadalje, e-Soul je opremljen s nekoliko sustava prikupljanja energije kako bi se osigurao što je veći mogući domet vozila. Tako je tu sustav toplinske pumpe koji koristi otpadnu toplinu iz rashladnog sustava automobila. Tu je i sustav regenerativnog kočenja kojim se upravlja putem ručica postavljanih iza obruča upravljača.

Vozači mogu birati između pet stupnjeva regenerativnog kočenja, ovisno o razini energije koju žele prikupljati od kočnica. Ovaj sustav druge strane štedi kočnice. Dodajmo i da se vozaču nudi izbor između nekoliko načina rada pogonskog sklopa " Normal, Eco, Eco + i Sport.

Novi e-Soul će u prodaju na europskim tržištima krenuti nedugo nakon ženevske premijere, odnosno već krajem ožujka. Kia će s njim nuditi jamstvom od sedam godina, odnosno 150.000 kilometara koje će pokrivati elektromotor i baterije. Cijene će biti objavljene bliže početku prodaje.

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com