EXP 12 Speed 6e concept, prvi električni Bentley koji bi mogao u serijsku proizvodnju

NOVO DOBA ZA BENTLEY


Foto: Bentley EXP 12 Speed 6e concept, prvi električni Bentley koji bi mogao u serijsku proizvodnju

Bentley ovim modelom želi dokazati kako električni pogon neće utjecati na smanjenje ekskluzivnosti i luksuza. S jednim punjenjem vozi od Milana do Monaka tvrde njegovi tvorci. No hoće li kupci Bentleya uživati u toj vožnji bez huka moćne konjice pokazat ć

Bentley je na salonu u Ženevi javnosti predstavio svoj prvi električni model. Riječ je o konceptu EXP 12 Speed 6e. Prema riječima Wolfganga DĂĽrheimera, izvršnog direktora kompanije, riječ je o konceptu kojim u Bentleyu žele istražiti mišljenja potencijalnih kupaca o ovoj vrsti pogona. Želja je pokazati kako Bentley može biti luksuzan i ekološki prihvatljiv u isto vrijeme, odnosno kako električni pogon neće utjecati na smanjenje ekskluzivnosti i luksuza.

Ako se kupcima svidi, ovaj koncept mogao bi doživjeti serijsku proizvodnju. Iako snaga elektromotora nije objavljena, iz Bentleya ističu kako su ponosni na domet koji EXP12 Speed 6e ima s jednim punjenjem, budući da je moguća vožnja od Londona do Pariza, ili od Milana do Monaka. Ovi gradovi s razlogom su uzeti kao primjer, budući da većina europskih kupaca Bentleya živi upravo u jednom od tih gradova. Moguće je birati između 3 načina vožnje: Comfort, Sport i Custom kod kojeg vozač može sam namještati parametre vožnje.

Unutrašnjost je također futuristična, s uzdužnim zaslonom osjetljivim na dodir na kojem će vozači moći kontrolirati klimu, navigaciju i različite parametre vožnje. Upravljač ima oblik kao kod trkaćih automobila, a na vrhu se nalaze dva prekidača: jedan za dodatno ubrzanje, a drugi za ograničenje brzine koje se može koristiti u gradovima. "Mozak" automobila je inteligentni infotainment sustav koji putnicima omogućava različite pogodnosti.

Na impresivnoj vanjštini ističe se masivnom prednjom maskom ispod koje tijekom vožnje svijetli oznaka 6e. Da je riječ o Bentleyu može se (osim po maski i znaku) iščitati i iz poznatih prednjih svjetala. Otvori na dugom poklopcu motora služe za hlađenje elektromotora. Kao i kod većine koncepata, klasični retrovizori zamijenjeni su kamerama. Bentley će ovaj koncept nakon Ženeve izložiti i na nizu ostalih salona automobila i pratiti reakcije ljudi koji su potencijalni kupci. Plan je u budućnosti započeti sa serijskom proizvodnjom ovog koncepta, ali i "elektrizacijom" ostalih modela. Prvi koji se spominje je Bentayga koja bi već dogodine mogla dobiti elektromotore...

Izvor: jutarnji.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com