Ford u Europi planira 7 novih električnih modela do 2024.


Izvor: Autonet.hr Ford u Europi planira 7 novih električnih modela do 2024.

Elektrifikacija ponude automobila i gospodarskih vozila u planu je i kad je riječ o Fordu. U njihovoj strategiji stoji da će na europskom tržištu imati vrlo širok asortiman e-vozila već za dvije godine

Brojnim proizvođačima automobila koji su već objavili svoje elektrifikacijske strategije ovoga se tjedna priključio i Ford, objavivši planove za “potpuno električnu budućnost” te marke u Europi. Kompanija će, kažu, biti hrabro i u potpunosti transformirana u skladu sa zahtjevima modernog tržišta – a u skladu s time bit će predstavljena potpuno nova generacija 100% električnih i potpuno povezanih putničkih vozila i kombija do 2024. godine.

Upravo iz ovog razloga nedavno je osnovana i divizija Ford Model e, koja se fokusira samo na električne automobile i s njima povezanu tehnologiju. Ford tako planira na području Europe do 2026. godine prodavati preko 600 tisuća električnih vozila godišnje i 2 milijuna globalno. Paralelno s time ide se i u smjeru dekarbonizacije, pa će nulte emisije vozila, cijelog proizvodnog lanca, logistike i dobavljača u Fordu biti potpuno oslobođen štetnih emisija do 2035. godine.

Sedam veličanstvenih

Ohrabreni dosadašnjim uspjehom modela Mach-E i očekivanim lansiranjem kombija E-Transit, Ford će u svoju ponudu dodati još čak sedam baterijskih električnih modela. Bit će to tri putnička i četiri gospodarska vozila, što će s dva već postojeća činiti ponudu od devet 100% električnih vozila.

Prvi će biti potpuno novi putnički crossover srednjeg segmenta, čija će proizvodnja započeti 2023. godine, a godinu nakon toga pridodan će biti još jedan sličan model, sportski putnički crossover. Oba će se proizvoditi u Kölnu. Treći putnički model bit će električna Puma, čija će proizvodnja započeti 2024. godine u Rumunjskoj. Novi crossoveri imat će, najavljuje se već sada, doseg s jednim punjenjem baterija od barem 500 kilometara.

Kad je riječ o gospodarskim vozilima, ponuda će biti proširena modelima Transit Custom (jednotonski kombi), Tourneo Custom, Transit Courier te Tourneo Courier. Svi oni u serijsku će proizvodnju najkasnije 2024. godine.

Proizvodnja baterija

Povrh automobila, Ford će proizvoditi i baterije za njih. U te su svrhe pokrenuli suradnju s turskim partnerom Koç Holding i južnokorejskom kompanijom SK On, čiji je cilj izgraditi jednu od najvećih tvornica baterija za električna vozila. Ona bi trebala biti smještena u blizini Ankare, trebala bi s radom započeti do sredine desetljeća te imati godišnji kapacitet između 30 i 45 GWh.

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com