Hyundai predstavio Elevate " konceptno vozilo koje vozi i hoda


Izvor: autonet.hr Hyundai predstavio Elevate

Hyundai je na lasvegaškom CES-u predstavio studiju Elevate, piše autonet.hr.

Riječ je o futurističkom vozilu koje Korejci opisuju kao UMV, odnosno Ultimate Mobility Vehicle. U slobodnom prijevodu mogli bi reći kako se radi o vozilu neograničene mobilnosti.

Naime, kotači Elevatea su ustvari dio robotskih nogu pa tako ovo vozilo, ovisno o potrebi, može i prohodati te na taj način svladati terene koje ne može niti jedno klasično vozilo s kotačima. Poprilično korisna značajka za vozilo koje je zamišljeno prvenstveno u funkciji pomoći i spašavanja, dakle kao vozilo vatrogasaca, hitne pomoći, gorske službe spašavanje i sl, ali i kao taxi.

Nadalje, u Hyundai su Elevate zamislili kao autonomno vozilo što će također uvelike povećati njegovu iskoristivost. Također, Elevate se temelji na modularnoj platformi na kojoj je moguće bazirati više različitih karoserija ovisno o potrebi korisnika.

Sukladno trendovima Elevate je električno pokretano vozilo, bilo da je riječ o kretanju kotačima ili robotskim nogama. Inače s nogama se može kretati u svim smjerovima te prelaziti zidove visine 1,5 m te prelaziti rupe iste širine, kao i postići raspon nogu od 4,5 m. Za vrijeme takvih manevara putnička kabina je u vodoravnom položaju.

Za sada je dakako riječ samo o studiji koju su u Hyundaiju razvijali skoro tri godine pa se nadamo da trud neće biti uzaludan i da će Elevate ili njemu slična vozila jednog dana uistinu spašavati živote.

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com