Jaguar I-Pace - 400 električnih konja i 480 km autonomije

Predstavljamo


Foto: Screenshot/Youtube Jaguar I-Pace - 400 električnih konja i 480 km autonomije

Jaguar je sinoć predstavio svoj prvi produkcijski električni automobil pod nazivom I-Pace, a britanski proizvođač tvrdi kako je riječ o vozilu koje će ponuditi praktičnost SUV-a, performanse sportskog automobila, naprednu tehnologiju te sve prednosti električnog pogonskog sklopa.

Najvažniju stavku dakako čini upravo njegov pogonski sklop kojega čine dva električna motora po jedan na svakoj osovini, 1-stupanjski mjenjač te u podnicu smještene litij-ionske baterije kapaciteta 90 kWh. Kombinirana snaga spomenutih motora iznosi 400 KS, a najveći okretni moment je 696 Nm, a oni se dakle na podlogu prenose putem sva četiri kotača.

Sve u svemu ovaj će automobil do 96 km/h (60 m/h) ubrzati za 4,5 sekundi, a vrhunska vozna svojstva će mu jamčiti i visoka razina krutosti karoserije, zračni ovjes, raspored mase od 50 naprema 50, nisko težište i sl. Sustav regenerativnog kočenja će u mnogim situacijama omogućiti tzv. vožnju jednom pedalom što će pridonijeti većoj autonomiji, kao i manju potrošnju kočnica.

Baterije će omogućiti autonomiju od oko 480 km prema WLTP-u, a uz 50 kW DC punjač bit će ih moguće napuniti do 80% kapaciteta za 85 minuta. Upotrebom brzog punjača snage 100 kW za punjenje do 80% kapaciteta je potrebno svega 40 minuta. Za svega 15 minuta upotrebe potonjeg punjača baterije će biti u mogućnosti ponuditi domet od oko 100 km. Oni koji će ovaj automobil puniti putem kućnog AC punjača snage 7 kW će 80% baterije napuniti za deset sati, odnosno preko noći.

I-Pace je dugačak 4682 mm, a međuosovinski razmak mu iznosi 2990 mm. Radi se dakle o vozilu koja je osjetno dulje od modela E-Pace te skoro dugačko kao F-Pace. Vanjski dizajn mu je inspiriran konceptnim modelom C-X75, a unutrašnjost je moderno uređena i bogato opremljena. Svojim korisnicima I-Pace će ponuditi zavidnu količinu prostora sprijeda, otraga te u prtljažniku obujma 656 l, odnosno 1453 l s preklopljenim stražnjim sjedalima. Od opreme možemo izdvojiti novi Touch Pro Duo infotainment sustav s dva zaslona, novi navigacijski sustav i sl, kao i bogatu sigurnosnu opremu s raznim sustavima pomoći vozaču.

Jaguar I-Pace je već dostupan za narudžbu na britanskom tržištu, a cijena mu kreće od 71,275 Eura. Kupcima će na izbori stajati paketi opreme S, SE i HSE, kao i posebna First Edition izvedba koja će se temeljiti na paketu HSE te ponuditi dodatne elemente i značajke jedinstvene za ovu verziju. Na kraju dodajmo da će Jaguar s I-Paceom ponuditi jamstvo od 8 godina, odnosno 160.000 km.

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com