Kia priprema Sportage s dizelskim hibridom


Foto: autonet.hr Kia priprema Sportage s dizelskim hibridom

I dok neki odbacuju dizelaše, odnosno polako ali sigurno ih isključuju iz svoje ponude Kia je odlučila svoju ponudu obogatiti novom dizelskom izvedbom modela Sportage. Točnije, radit će se o hibridnom dizel-struja modelu s tzv. blagim hibridom koji bi trebao biti predstavljen prije kraja ove godine, a isti će se pogonski sklop tijekom 2019. naći i u novom Ceedu te u drugim modelima.

Ovaj pogonski sklop će nositi oznaku EcoDynamics+, a radit će se dakle o tzv. blagom hibirdu kod kojeg je dizelski motor uparen s malom 0,46 kWh i 48-voltnom litij-ionskom baterijom i novim elektropokretačem-generatorom oznake MHSG (mild-hybrid starter-generator). Potonji je povezan s radilicom dizelaša i pod opterećenjem pridonosi mu s dodatnih 10 kW, odnosno 14 KS.

Ovaj sustav djeluje u dva načina rada, motor i generator. U prvom pomaže motoru i tako smanjuje emisije, u drugom prikuplja kinetičku energiju tijekom izmjena stupnjeva prijenosa i pri kočenju kako bi napunio spomenutu bateriju. U suradnji s novim SCR sustavom kontrole emisija smanjuju se smisije ugljičnog dioksida za 4% prema novom WLTP sustavu mjerenja potrošnje i emisija motora.

Nadalje tu je i Moving Stop & Start sustav koji može automatski isključiti motor prilikom kočenja i usporavanja, a MHSG će ga ponovno neprimjetno startati pritiskom papučice gasa.

Na kraju dodajmo kako iz Kije poručuju da je ugradnja ovog sustava u postojeće modele, odnosno na postojeće platforme lak zadatak te kako je isti moguće upariti s benzinskim motorima. Također, EcoDynamic+ je kompatibilan s ručnim i automatskim mjenjačima te s pogonima na prednje, stražnje i na sva četiri kotača.

Ovaj sustav će postati dostupan uskoro s osvježenom verzijom Sportage čija se premijera može očekivati za koji mjesec.

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com