Kinezi se spremaju pokoriti Europu. Ovaj put električnim automobilima


Izvor: Promo fotografije / Autor: Lync & Co Kinezi se spremaju pokoriti Europu. Ovaj put električnim automobilima

Kineski proizvođači automobila, koji se broje u stotinama, nebrojeno su puta pokušali ući na automobilsko tržište zapadne Europe. Svaki put bez uspjeha

Europljani su od kineskih automobila ponajprije zazirali zbog nepovjerenja u kvalitetu i pouzdanost, no i zbog nerazgranati servisne mreže, kao i nezadovoljavajućeg imidža. Da situacija po kineske proizvođače bude gora, ondje gdje bi zbog niske cijene možda i prošli kod kupaca, blokiralo ih je nezadovoljavanje sigurnosnih standarda nezavisnih agencija.

S električnim automobilima sve ovo moglo bi se promijeniti. Električni automobili daleko su pouzdaniji od vozila pokretanih motorima s unutarnjim izgaranjem. Također su, zbog mase i arhitekture sigurniji u sudarima.

Kineski proizvođači također ulažu značajna sredstva u istraživanje i razvoj električnih automobila, te bi se moglo reći da su već sad prestigli europske proizvođače. Dobar primjer je prvi pogon za čvrste baterije kojeg je pokrenuo upravo kineski startup.

S kojim automobilima Kinezi planiraju osvojiti Europu?

Great Wall priprema kompaktnu električnu limuzinu Ora R1 s dometom od 350 kilometara. Ovo vozilo u Kini kreće u prodaju sredinom ovog mjeseca po cijeni od svega 61.800 kuna (nakon poticaja).

Bordrin Motor iz Shanghaia, pak, priprema SUV B-segmenta. Prvi čovjek kompanije, Huang Ximing, otkrio je Automotive Newsu kako su europski distributeri bili impresionirani dosegom (550 km), niskom cijenom (220.000 kuna) i masom (1,93 tone) njihovog modela u usporedbi s konkurentnim proizvodima iz Mercedesa i Audija.

Thunder Power je već potpisao ugovore za izgradnju tvornice u Belgiji koja bi trebala izrađivati 30.000 električnih automobila godišnje za europske kupce već od 2020. U Volvovim belgijskim pogonima, pak, Geely će izrađivati električne izvedbe Lync & Co SUV-ova 01 i 02.

Tu je i britanski MG u vlasništvu SAIC-a koji već u prvoj polovici iduće godine kreće s prodajom električnog crossovera MG ZS na vodećim europskim tržištima.

Ova dalekoistočna ekspanzija u električnom segmentu trebala bi potaknuti europske proizvođače na dodatni angažman. Automobilska industrija mijenja se dosad neviđeno brzim tempom, a proizvođačima koji na vrijeme ne uhvate ritam s novim trendovima prijeti potpuni nestanak sa scene.

Izvor: tportal.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com