Lada najavila svoj prvi električni automobil


Izvor:autonet.hr Lada najavila svoj prvi električni automobil

Rusi nastavljaju s proizvodnjom u pogonima Avtovaza, pa će uz Nivu na tržište nastaviti isporučivati sedan Vesta, ali će početi i s razvojem potpuno električnog karavana, na osnovi Dacije Logan MCV

U Rusiji su i dalje na snazi zapadne sankcije, zbog kojih pati proizvodnja u određenim granama. Ipak, Rusi se nose s tim okolnostima kako najbolje znaju, pa odnedavno tako proizvode Ladu Nivu bez gotovo ikakve moderne opreme. Bez stranih dobavljača u nju nisu u stanju ugrađivati elektroničke sustave, zračne jastuke, ABS, i sve što moderni automobili uključuju. No, Nive se i dalje proizvode, a vodstvo Avtovaza najavljuje i daljnje planove, kojima žele očuvati svih oko 42 tisuće radnih mjesta.

Ovih su dana odlučili da će početkom 2023. godine pokrenuti i proizvodnju sedan modela Vesta, i to u tvornici u mjestu Toljati u Samasrkoj oblasti. Tamo će imati kapacitete za proizvodnju i do 60 ovih automobila na sat. Trenutačni kapaciteti u drugoj tvornici, onoj u Iževsku, bit će prošireni s aktualnih 32 automobila na sat, a u ovoj će tvornici započeti i opsežnija modernizacija.

Ona bi trebala omogućiti da u njoj Avtovaz u skorijoj budućnosti počne sklapati i svoj prvi potpuno električni automobil. U svojim planovima istaknuli su tek da će on biti nazvan e-Largus te su pokazali prvu sliku. Kao što se na njoj vidi, riječ je o prerađenom modelu Dacia Logan MCV, pa bi tako Ladin e-Largus trebao biti obiteljski karavan srednjeg segmenta, o kojem će više detalja biti objavljeno naknadno.

e-Largus će, dakle, naslijediti Renaultovu platformu B0, na kojoj je bio izrađen i, primjerice Dacijin Duster. Baterije će biti smještene u podnicu, omogućit će se i brzo punjenje, a ruski mediji prenose da će novi električni model dolaziti u tri varijante: za 5 ili 7 putnika, te kao lako gospodarsko furgon vozilo. Nagađa se da bi mogao imati autonomiju do 400 kilometara, a na tržištu bi se, u idealnim uvjetima, mogao pojaviti 2024. godine.

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com