Leteći automobili

Novi Uberov projekt


Jedan od Uberovih projekata budućnosti jest letjelica koja će polijetati i slijetati vertikalno i koju su novinari već nazvali letećim automobilom

Uber je u samo nekoliko godina u potpunosti promijenio tržište taksi prijevoza u brojnim državama i gradovima diljem svijeta, a ova kompanija trenutno radi na dva projekta koja bi mogla donijeti još veće i radikalnije promjene na tržištu. Jedan od tih projekata su i automobili bez vozača o kojima smo do sada više puta pisali, a iako na početku testiranja u SanFranciscu nisu najbolje prošla jer se pokazalo da njihovi autonomni automobili imaju problema s prepoznavanjem biciklističkih staza, te će se greške ispraviti te u Uberu vjeruju kako će u budućnosti brojnim svjetskim gradovima voziti njihovi taksiji u kojima neće biti vozača.

Drugi takav projekt odnosi se na vozila/letjelice koje bi mogle vertikalno polijetati i slijetati, odnosno na leteće automobile, kako ih nazivaju neki novinari " još ranije osnovali su Elevate odjel u kojem istražuju mogućnostitakvih letjelica i letećih automobila, a da su njihove namjere ozbiljne pokazuje i zaposlenje bivšeg inženjera iz NASA-e Marka Moorea. On je u okviru američke svemirske agencije radio na sličnim konceptima malih letjelica koje imaju mogućnost vertikalnog polijetanja i slijetanja, zbog čega im za polijetanje i slijetanje ne treba pista, već samo mali prostor ispred kuća ili npr. na vrhovima zgrada. S daljnjim razvojem tehnologije možemo očekivati kako će se ovakve letjelice " po uzoru na slovački leteći automobil AeroMobil i slična vozila, moći koristiti i kao klasični automobili, a kada upadnu u prometne gužve samo će poletjeti i put nastaviti zrakom.

Ovakva Uberova usluga ’ima potencijal radikalno unaprijediti urbanu mobilnost i ljudima vratiti vrijeme izgubljeno u svakodnevnim prometnim gužvama’, jedan je od komentara Uberove studije o ovakvom načinu prijevoza kojeg uspoređuju s neboderima s kojima je ’efikasno iskorišten ograničen prostor’ te bi i ’koncept urbane mobilnosti’ trebao učinkovito iskoristiti zračni prostor kako bi se izbjegle prometne gužve na cestama. Ovakve male zrakoplove na električni pogon Moore smatra ’tehnologijom koja će sve promijeniti’, a jedina stvar koja je trenutno koči jest kapacitet baterije, odnosno njeno kratko trajanje.
Leteći automobili i način prijevoza o kakvom govore u Uberu čini se kao znanstvena fantastika, no sve do nedavno tako smo razmišljali i o autonomnim automobilima, no Googleova vozila (kao i vozila drugih kompanija, uključujući Uber, Teslu itd.), već su ’sama’ odvozila stotine tisuće kilometara te se pokazalo, odnosno tako tvrde Googleovi inženjeri, da su računala bolji vozači od ljudi.

Izvor: ZIMO

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com