Mercedesov futuristički koncept u pokusnoj vožnji


Izvor: netcarshow.com Mercedesov futuristički koncept u pokusnoj vožnji

Mercedes-Benz je svoj neobični koncept Vision AVTR predstavio u Las Vegasu početkom godine tek kao model u stvarnoj veličini. Sada je objavljen i video s prve pokusne vožnje ovog fascinantno dizajniranog vozila koje odiše temom filma Avatar i naprednim te

Mercedes-Benz je na sajmu potrošačke tehnologije CES u Las Vegasu, u siječnju ove godine, predstavio futuristički koncept Vision AVTR. Za one koji su propustili tu vijest, riječ je o naprednom vozilu s potpuno digitalnim sučeljem i filozofijom koja se značajno razlikuje od svega do sada viđenog u domeni osobnih automobila. Dizajn Vision AVTR-a inspiriran je filmom Avatar Jamesa Camerona te biološkim elementima, pa automobil izgleda kao da je śživť " od njegovih krivulja, preko pomičnih dijelova pa sve do mogućosti bočne vožnje zakretanjem svih kotača.

Do sada je Vision AVTR služio tek kao pokazni model za neke buduće tehnologije, no Mercedes-Benz je odlučio dati ga i u ruke novinarima koji će iskusiti kakav je zapravo osjećaj voziti se u njemu. Prvi je tu priliku dobio Felix Smith, danski TV voditelj, a video njegove pokusne vožnje objavljen je na YouTube kanalu Mercedesa.U prilogu vidimo kako se ovim futurističkim automobilom upravlja samo putem śjoystickať, odnosno svijetlećeg kontrolera smještenog na središnjoj konzoli. Vision AVTR, dakle, nema volan niti pedale, pa nije legalan (za sada) za vožnju cestom. Svojeg vlasnika prepoznaje po otisku dlana, otkucajima srca i disanju, pa se tako vozač śstapať s vozilom.

Vision AVTR pogonjen je, dakako, elektromotorima, dok energiju dobiva iz naprednih grafenskih baterija s organskim materijalima, u potpunosti lišenih rijetkih metala. Svi materijali korišteni u izradi njegovih baterija mogu se kompostirati, odnosno potpuno reciklirati, pa mobilnost postaje ekološki neutralna i neovisna o fosilnim gorivima. Dakako, sva ova tehnologija je još uvijek u fazi razvoja, dok konceptno vozilo služi tek za njezinu promociju.

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com