Na snagu stupaju kazne za parkiranje na punionicama e-vozila


Foto: Pixabay Na snagu stupaju kazne za parkiranje na punionicama e-vozila

Stupanjem na snagu novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama mijenjaju se i pravila vezana za punionice električnih automobila, što će sigurno biti dobro prihvaćeno među njihovim vlasnicima

Sredinom mjeseca u Saboru je prihvaćena nova verzija Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koja donosi nekoliko noviteta u promet i potiče na stvaranje bolje kulture kod vozača. Jedna od najočekivanijih regulativa koja stiže s ovim Zakonom je ona koja se tiče električnih romobila – o čemu sve pojedinosti možete pronaći ovdje.

Osim pravila za romobile, novim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama uređuje se i pitanje punionica električnih vozila. One su sve češće na našim cestama, benzinskim postajama i uz razne hotele, trgovačke centre i druge frekventne objekte, pa su ih pojedini vozači polako već počinjali koristiti kao besplatna parkirališta. Takva je situacija prije koju godinu izazvala i prosvjed vozača električnih automobila, a rješavanje tog pitanja bilo je i jedno od glavnih kada je osnivana domaća udruga za e-mobilnost Strujni krug. Sada je ovo pitanje napokon i zakonski regulirano.

Zabrana, pauk i kazna

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, koji će stupiti na snagu ove subote, 30. srpnja, zabranjeno je parkiranje na javno dostupnim punionicama za električna vozila. Tako će svako parkirano vozilo na punionici, koje se istovremeno na njoj ne puni, biti premješteno nadležnom parking službom (“paukom”) te će dobiti kaznu za nepropisno parkiranje (istu kakvu bi ranije dobio za nepropisno parkiranje na bilo kojem drugom mjestu).

Novčana kazna za ovaj prekršaj iznosi 300 kuna, a uz nju će nesavjesni vozač, koji se parkirao na punionici, dobiti i račun za uslugu premještanja vozila. Cijena te operacije ovisi od grada do grada, a može iznositi i do 500 kuna.

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com