Nakon 30-ak kilometara sportske vožnje od Teslinih kočnica ne ostane skoro ništa


Izvor: Screenshot / Autor: YouTube Nakon 30-ak kilometara sportske vožnje od Teslinih kočnica ne ostane skoro ništa

Automobili sa standardnim kočnicama, posebice teški električni, nisu stvoreni za trkaću stazu, što je na najbolji način saznao vlasnik jednog primjerka nakon što je svojim Teslom Model 3 odradio devet krugova na Laguna Seci

Matt Crowley je već na četvrtom krugu, nakon svega 45 zavoja i nešto više od 14 prevaljenih kilometara osjetio da kočnice popuštaju, no začudo Teslin pogon i sustav kočenja izdržao je, bez oduzimanja snage, do samog kraja pod maksimalnim opterećenjem, dok je u bateriji ostalo energije za još 200-injak km.

Usporedbe radi, prilikom predstavljanja C_Two, Mate Rimac rekao je kako je njegov električni hiperautomobil sposoban izdržati dva puna kruga NĂĽrburgring Nordschleifea, odnosno oko 42 km, pod punim opterećenjem bez termalne degradacije.

I dok sumnjamo da bi se to Rimcu dogodilo, jurcanje po stazi Crowley je platio sprženim kočnicama.

Prednji set pločica nakon 18 minuta vožnje gotovo je u cijelosti istrošen, a automobilu će vjerojatno trebati biti izmijenjeni i prednji rotori. Na stražnjim kotačima je situacija nešto bolja, no pločice će također morati biti izmijenjene.Tesline standardne kočnice bez problema se nose sa svakodnevnim zadacima u prometu, budući da većinu usporavanja odrađuje sustav za regenerativno kočenje.

Ipak, ako ste skloni dinamičnijoj vožnji, posebice u automobilima koji imaju višak kilograma i performansi, poput električnih vozila, nije zgoreg vlastiti primjerak opremiti izdržljivijim sportskim dijelovima.Izvor: tportal.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com