Ovo je novi BMW iX

Nova zvijer bavarske marke stiže krajem 2021


Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW Ovo je novi BMW iX

Potpuno iskorištavajući prednosti koje pruža potpuno električni pogonski sustav i posebno sveobuhvatna primjena provjerenih i testiranih mjera, BMW iX ima optimiziranu aerodinamiku koja ima pozitivan učinak i na performanse i na domet

Vizija se pretvara u stvarnost, jer BMW Vision iNEXT postaje stvarni model BMW iX. Godinu dana prije puštanja na tržište krajem 2021. godine, BMW Grupa pruža prvi pogled na budući BMW iX, koji je trenutno još u fazi razvoja serije. BMW iX prvi je model zasnovan na novom, modularnom, skalabilnom alatu za budućnost koji je razvila BMW Grupa i usredotočio se na svježu interpretaciju dizajna, održivosti, užitka u vožnji, svestranosti i luksuza. Zamišljen od samog početka za isključivo električnu mobilnost, iX predstavlja ono kako BMW redefinira uspješni koncept Sports Activity Vehicle (SAV). Sa svojim potpuno novorazvijenim, preciznim i minimalističkim dizajnom, BMW iX prvi je predstavnik generacije automobila spremnih da redefiniraju iskustvo vožnje, osjećaj unutrašnjeg prostora i odnos između vozila i onih koji se nalaze unutar kabine.

BMW iX koristi najnovije inovacije na polju elektrifikacije, automatizirane vožnje i povezivanja kako bi pružio iskustvo mobilnosti koje ljude stavlja više nego ikad u samo središte. U tu svrhu razvijen je njegov dizajn iznutra prema van. BMW iX stvoren je kako bi pružio kvalitetu života i dobrobiti vozačima i putnicima. Jasan i minimalistički dizajn njegove vanjštine prikazuje novi oblik mobilnosti koji je u potpunosti prilagođen potrebama putnika u vozilu. Njegova unutrašnjost nudi onima u kabini inovativne mogućnosti za korištenje vremena tijekom putovanja i uživanje u opuštanju, sigurnosti i novom obliku luksuza.


Nova tehnološka perjanica BMW Grupe


Dizajn i tehnologija BMW-a iX čine sveukupni paket koji postavlja temelje za ono što je u mnogim pogledima nova vrsta iskustva vožnje. Na taj način cjelovito utjelovljuje karakter marke BMW i čija je misija transformirati osobnu mobilnost. BMW i igra središnju ulogu u BMW Grupi kao ’radionica za budućnost’ i pokretač inovacija u cijeloj tvrtki.

BMW iX će se proizvoditi u pogonu BMW-a Dingolfing u Bavarskoj od druge polovice 2021. godine kao vodeća nova tehnologija BMW Grupe. Okuplja najnovija dostignuća tvrtke u strateškim inovacijskim područjima dizajna, automatizirane vožnje, povezivanja, elektrifikacije i usluga. Uz to, koncept vozila i dizajn BMW-a iX ukorijenjeni su u primamljivom pristupu održivosti. To se odražava na područjima automobila poput optimizirane aerodinamike, inteligentnog laganog dizajna i opsežne upotrebe prirodnih i recikliranih materijala, koji pomažu stvoriti vrhunski osjećaj luksuza i sveobuhvatan osjećaj dobrobiti unutar kabine.

Tehnologija BMW eDrive pete generacije


Peta generacija tehnologije BMW eDrive - koja obuhvaća dva elektromotora, energetsku elektroniku, tehnologiju punjenja i visokonaponsku bateriju - jamči iznimnu učinkovitost. Pogonska jedinica koju je razvila BMW Grupa proizvedena je na održiv način bez upotrebe kritičnih sirovina poznatih kao rijetke zemaljske sirovine, a prema najnovijim izračunima razvit će maksimalnu snagu veću od 370 kW (500 KS). To će biti dovoljno da BMW iX postigne brzinu od 0 do 100 km/h za manje od 5,0 sekundi.

Istodobno, jasni cilj vozila je imati izuzetno nisku kombiniranu vrijednost potrošnje električne energije za svoj segment manji od 21 kWh na 100 kilometara u testnom ciklusu WLTP-a. Bruto sadržaj energije veći od 100 kWh trebao bi omogućiti najnaprednijoj visokonaponskoj bateriji da ostvari domet od preko 600 kilometara u WLTP ciklusu. To je više od 300 kilometara prema EPA-inom FTP-75 ispitnom postupku. Treba reći i da su sve ove brojke koje se odnose na performanse, potrošnju energije i domet predviđene su vrijednosti na temelju trenutne faze razvoja automobila.

Istosmjerno brzo punjenje


Nova tehnologija punjenja BMW-a iX omogućuje DC (istosmjerna struja) punjenje do 200 kW. Na taj se način baterija može napuniti od 10 do 80 posto svog punog kapaciteta za manje od 40 minuta. Dodano tome, u roku od deset minuta u bateriju se može unijeti dovoljno energije da se domet automobila poveća za više od 120 kilometara. Potrebno je manje od jedanaest sati da se visokonaponska baterija napuni od 0 do 100 posto pri 11 kW iz zidne kutije (Wallbox).

Baterije ugrađene u BMW iX dizajnirane su kao dio dugotrajnog ciklusa resursa i omogućuju izuzetno visoku stopu recikliranja. Snaga koja se koristi za proizvodnju baterijskih ćelija i visokonaponske baterije u cjelini dolazi isključivo iz obnovljivih izvora.


Izvor: tportal.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com