Porsche Taycan će biti najbrži električni automobil


Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche Porsche Taycan će biti najbrži električni automobil

Nekoć smo performanse automobila definirali prema vremenu potrebnom da s mjesta dosprintaju do 100 km/h, no s novom erom električnih vozila ovo bi mjerilo moglo pasti u drugi plan

Ponajbolje su ovoga svjesni u Porscheu koji se sprema za lansiranje svojeg prvog serijskog električnog automobila - Taycana.

Nijemci znaju da je u doba top performansi teško diferencirati razliku između sprinta s mjesta do 100 km/h za 2,7 ili 2,8 sekundi, no zato će svaki vlasnik električnog automobila itekako osjetiti višeminutne razlike u vremenu potrebnom da se napuni baterija njihovog vozila.

Taycan bi stoga trebao biti najbrži automobila na svijetu u klasi osvježavanja kapaciteta baterije.

U Porscheu tvrde kako Taycanova 800-voltna baterija, spojena na brzi punjač od 350 kW, može povećati autonomiju vozila s 0 na 96 km za četiri minute. Nemamo podatke o Teslinim automobilima za ovako kratke periode, no automobili iz Palo Alta na Superchargerima od 120 kW najbrže dosežu 80 posto kapaciteta baterije za 30-ak minuta.

Taycan je deklariran na autonomiju od 500 km s jednim punjenjem, a u Porscheu su potvrdili kako će kupci s one strane Atlantika uz novi automobil dobiti pravo tri godine besplatnog korištenja mreže Volkswagenovih brzih punionica Electrify America.

Ostaje za vidjeti hoće li Porsche istu uslugu ponuditi i Europljanima. Nijemci tek trebaju definirati cijenu Taycana, no potražnja je već sada tolika da su u Stuttgartu odlučili povećati planiranu proizvodnju s 20.000 na 40.000 primjeraka godišnje.

Izvor: tportal.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com