Renault Zoe R90 Intens - šokantno dobar električni automobil

TEST


Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr Renault Zoe R90 Intens - šokantno dobar električni automobil

Američki proizvođač električnih automobila, Tesla, minulih je godina okrenuo industriju naglavačke lansiranjem čitave palete električnih vozila. Premda kompanija iz Palo Alta tek treba postati profitabilna kako bi opravdala ulaganja u ovaj koncept, čini s

Francusko japanska alijansa Renault Nissan među prvima je prihvatila novi trend i da stvar bude bolja - u tome je profitabilna. Uskoro ćemo na cesti moći vidjeti drugu generaciju Nissan Leafa, a Renault konstantno unapređuje svoje modele na struju. Tako je Zoe i posljednjoj izvedbi R90 dobio bateriju dvostruko većeg kapaciteta od 41 kWh koja mu sad osigurava prevaljivanje do 400 km s jednim punjenjem u teoriji, te oko 300 km u praksi.

Možda se to tako ne čini, ali ovo su impozantne brojke za jedan gradski električni automobil, posebice kad se uzme u obzir činjenica da su dimenzije i masa baterijskog paketa ostale iste.

Ipak, baš kao i vašem mobitelu, električnim automobilima smanjuje se izdržljivost baterije u zimskim uvjetima. Tako je naš testni primjerak s punom baterijom obećavao 230-ak km, te u prosjeku trošio 20-ak kWh energije za prevaljivanje stotinu kilometara. Ovo je i više nego dovoljno energije za svakodnevne gradske potrebe pa je čak i uz najtežu nogu na papučici gasa, te s popriličnom količinom vremena provedenom za upravljačem, potkraj dana ostajala trećina struje u ?rezervoaru. Doduše, grijanje automobila poprilično troši energiju, što nam je u ovim zimskim mjesecima vrlo brzo postalo jasno.

Samo punjenje izvodi se poprilično jednostavno, te u prosjeku traje oko 3 sata na javnim punionicama ako ste pri kraju s energijom. Do 80 posto kapaciteta stiže se puno brže. Za 90-ak minuta. Punite li automobil kod kuće i preko noći uštede mogu biti poprilične, pa će tako cijena prevaljivanja stotinu kilometara iznositi oko 6 kn. Najštedljiviji dizelaš istu udaljenost neće uspjeti prevaliti ispod 40-ak kuna.

O troškovima održavanja ne treba ni govoriti. Elektromotor nema pokretnih dijelova pa ćete morati mijenjati tek filter klime jednom godišnje, akumulator od 12 V svake 3 godine ili pak kočionu i rashladnu tekućinu svakih 4 odnosno 5 godina, ili nakon što prevalite 120.000 odnosno 150.000 kilometara.

Veoma je lako naviknuti se na električni automobil, a oni također nude jedan oblik zabave za upravljačem koji nije standardan benzincima i dizelašima. Naime, gotovo nesvjesno ćete imati potrebu potrošiti manje energije pa ćete u skladu s tim voziti defenzivnije. Na ovakav režim vožnje ?tjera i neizmjerno tiha kabina. Osim naleta vjetra, zvuka guma i blagog zujanja elemenata prijenosa, unutrašnjost Zoea je praktički nečujna što djeluje začuđujuće smirujuće u gradskim vrevama.

To ne znači da Zoe ne može biti dinamičan. Varljiv je podatak da Renaultovom mališanu treba 13-ak sekundi s mjesta do 100 km/h jer će do 50 km/h stići za četiri sekunde. Trenutni i maksimalni okretni moment znači da su među ubrzanja impresivna pa se Zoe najbolje snalazi u gradu. Pri većim brzinama na otvorenoj cesti potrebno je strateški planirati pretjecanja kao u slabijim benzincima.

Automobil teži nemalih gotovo 1.500 kg, što se posebice osjeća u zavojima kada je blago sklon podupravljanju. Francuzi su ga opremili anemičnim upravljačem i mekim ovjesom, a s obzirom na nisko težište rezultat svega je automobil koji preko ležećih policajaca i neravnina prelazi olako kao da pripada u višestruko veću klasu vozila.

Ne možemo se požaliti ni na manjak prostora i udobnosti, kako sprijeda tako i straga, a čak je i prtljažnik veći nego što je to, primjerice, slučaj kod Clija.

Renault Zoe je šokantno impresivan automobil, posebice za ljude koji svakodnevno prevaljuju 200-injak kilometara. Put do potpune električne mobilnosti možda i jest još dug, no dovoljno je provesti malo vremena za upravljačem ovog automobila da biste uočili sve prednosti koje nudi. Budući da su u najavi i poticaji za električna i plug-in vozila, uopće ne sumnjamo da ćemo na našim cestama vidjeti sve više Zoea.

Proizvođač: Renault
Model: Zoe R90 Intens
Vrsta motora: električni sinhroni
Kapacitet baterije: 41 kWh
Snaga (kW/KS): 68/92
Okretni moment (Nm): 220 @ 250 - 2.500 o/min
Domet: 300 km CO2 (g/km): 0
Maksimalna brzina: 135 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm): 4.084/1.730/1.562
Cijena do registracije: 263.900 kuna (osnovni model 233.900 kn)

Izvor: tportal.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com