Seat predstavio svoj prvi električni model " el-Born


Izvor: Autonet.hr Seat predstavio svoj prvi električni model

Seat je pred ženevsku premijeru predstavio najavni koncept el-Born, koji je ime dobio po poznatom dijelu Barcelone. Službeno riječ je o studiji, no ustvari ženevski će izložak biti pretprodukcijski model. Drugim riječima, ovaj se automobil neće značajnije razlikovati od svoje konačne serijske izvedbe.

Također, treba reći da je el-Born seatova verzija volkswagenovog hatchbacka ID koji će do kraja ove godine ući u serijsku proizvodnju da bi se na tržištu pojavio početkom 2020. Nedugo nakon toga i sam el-Born bi trebao postati dostupan kupcima.

Što se dizajna tiče el-Born je MPV-ovskog oblika te modernog dizajna. Prednji kraj, koji donekle podsjeća na teslin Model 3, jasno pokazuje kako nije riječ o vozilu s klasičnim pogonskim strojem, a pojedini elementi ukazuju na blisku vezu sa spomenutim volkswagenovim ID-om.

Vrijedi spomenuti da je riječ o modelu s petorim vratima i kompaktnih dimenzija. Ipak, zahvaljujući električnom pogonskom sklopu, ponuda prostora unutar putničke kabine bi trebala biti nešto veća nego što je kod konvencionalno pokretanih vozila sličnih dimenzija.

Unutrašnjost koncepta el-Born nije tako futuristična kao ona iz koncepta ID. Donekle to se moglo i očekivati. Naime, kao i ostatak automobila, interijer djeluje realističnije i spremnije za proizvodnju. Kokpitom dominira višefunkcijski upravljač, manja digitalna instrumentna ploča te veći središnji zaslon infotainmenta lagano okrenut prema vozaču.

Primjetan je manji broj prekidača i odsutnost konvencionalne središnjeg stupa koji je zamijenjen većim prostorom za odlaganje. Klasične ručice mjenjača nema, a prekidači prijenosa su smješteni iza upravljača s desene strane i čine dio okvira instrumentne ploče.

Što se tehničkih karakteristika tiče el-Born će se temeljiti na platformi MEB. Vjeruje se kako će imati straga smješteni motor snage oko 170 KS. Nadalje, u podnicu bi trebala biti ugrađena baterija kapaciteta 111 kWh koja će mu omogućiti autonomiju do 550 km. Kupcima će vjerojatno biti dostupno nekoliko izvedbi pogonskog sklopa, a snažniji motor će pratiti baterija većeg kapaciteta.

Više bi trebali doznati uskoro.

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com