Škoda Octavia IV stiže 2019., rastegnuta na 470 cm, iskorak k premiumu!


Foto: Skoda / Promo Škoda Octavia IV stiže 2019., rastegnuta na 470 cm, iskorak k premiumu!

Limuzinska i karavanska izvedenica Golfa VII prvoklasnom će izvedbom iskoračiti u komforu i eleganciji, uz benzince i dizelaše od 95 do 300 KS stiže i prva plug-in hibridna Octavia, možda i električna e-Octavia

Škoda Octavia treće generacije, koja je predstavljena krajem 2012., a na većini se europskih tržišta počela prodavati u veljači 2013., stigla je na dobro pripremljen teren. Utabali su ga modeli prve generacije, limuzinska izvedenica Golfa IV, i druge generacije, na mehaničkoj osnovi Golfa V. Testirali smo je u najzanimljivijoj dizelskoj inačici 1.6 TDI sa 105 KS, u limuzinskoj i karavanskoj verziji Combi, a potom i u vatrenoj dizelskoj 2.0 TDI, sa 184 KS i automatskim mjenjačem DSG6, s dvostrukom spojkom i šest stupnjeva prijenosa.

U siječnju prošle godine predstavljen je redizajnirani model treće generacije, sa svjetlima u stilu Mercedes-Benza E-klase, četvrte generacije W212 (2009. - 2016.), prije redizajna iz 2013. Bilo je negativnih komentara, ali po nama, bio je to  uspješan ’eksperiment’. Polako se bliži vrijeme za potpuno novi model četvrte generacije, koji će, po tradiciji, biti tehnološki srodnik Golfa VII. Kao i model treće generacije, nova će češka limuzina biti napravljena na koncernskoj modularnoj platformi MQB za poprečnu ugradnju, koja je, povećanjem udjela visokočvrstih čelika na 55 posto, a ultra-visokočvrstih na 12 posto dobiti na čvrstoći, a izgubiti na masi.

Dužina će narasti s 466 na 470 cm, a dodatni će centimetri ići u korist komfora u unutrašnjosti. Procijenjeno je da rekordni prtljažnik (u limuzini od 590 do 1580, karavanu od 610 do 1740 litara) nema potrebe povećavati, jer bi to bilo kontraproduktivno.

Najavljen je daljnji iskorak prema luksuzu i tehnološkoj perfekciji te će se nova Octavia približiti premium izvedbi. Uz prvoklasnu izvedbu, visok komfor nova će Octavia biti elegantnija i aerodinamičn ija. Koeficijent otpora zraka smanjit će se sa 0,27 na 0,25, što je melem za performanse i potrošnju. Paletu benzinskih motora otvorit će već dokazano dobar 3-cilindraš 1.0 TSI turbo s direktnim ubrizgavanjem s 95 i 116 KS, važnu ulogu imat će novouvedeni 1.5 TSI s tehnologijom isključivanja cilindara u radu. Iznad će biti 2.0 TSI s 200 KS, a na vrhu će biti pravi top-gun, model RS s 300 KS.

U dizelskoj će ponudi biti novi turbodizelaš 2.0 TDI, ali nasuprot najava da će biti ugašen, zbog pritisaka kupaca i trgovaca, u osnovnoj (tržišno najzanimljivijoj ponudi!) zadržat će se 1.6 TDI, u dorađenoj verziji koja nadmašuje eko norme EU6d, s 95 i 116 KS. Velika će novost biti plug-in hibridna verzija, s turbobenzincem 1.5 TSI sa 150 KS i elektromotorom od 75 KS, koji će osigurati sustavni ’izlaz’ od 252 KS i 590 Nm. Kalkulira se i u e-Octaviji, potpuno električnoj verziji, po tehnologiji e-Golfa.Na krilima izvrsne prodaje Octavije II na kineskom tržištu godišnja je proizvodnja planirana na 400.000 primjeraka, od čega će se 160.000 usmjeriti na tržište EU-a. Pretpremijera se očekuje u ožujku 2019., konceptnom verzijom, premijera tržišnog modela tempira se za salom IAA u rujnu 2019., pa se u prodaji očekuje krajem 2019.

Dizajnerski će se naslanjati na prošle godine predstavljenom konceptu plug-in hibridne verzije Škode Superb Hybrid, a novi bi ’look’ mogao postati prepoznatljivi adut svih novih modela

Izvor: autoportal.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com