Škoda planira 100% električnu verziju Octavije


Foto: Škoda / Promo Škoda planira 100% električnu verziju Octavije

Nakon velikog redizajna vizualnog identiteta, najave potpune promjene u izgledu njihovih vozila i prelaska na struju, otkriveno je i da će popularna limuzina zaživjeti kao 100% električni model.

Škoda se, kao uostalom i cijela Volkswagen grupa, aktivno priprema za transformaciju kako bi postali proizvođači gotovo u potpunosti električnih vozila. Osim zaokreta u vrsti pogona, najavljeno je nedavno kako će ova marka dobiti i novi vizualni identitet, koji će biti preslikan na sve nove modele. Tada je bilo objavljeno i da će do 2026. Škoda lansirati ukupno tri potpuno nova 100% električna modela, sljedeće godine će biti predstavljene nove inačice modela Kodiaq i Superb, a 2024. godine na red za modernizaciju doći će Octavia.

Ta modernizacija donijet će klasični model s pogonom na fosilna goriva, kao i plug-in hibridnu varijantu. No, Octavia je jedan od modela koji će doživjeti i reinkarnaciju kao električni model, potvrdio je to prvi čovjek kompanije Klaus Zellmer za portal Autocar. Prema njemu, u Škodi sada gledaju kako bi produljili život svoje popularne limuzine i nakon što u Europskoj uniji, 2035. godine, bude zabranjena prodaja novih vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Budući da bi 100% električna Octavia na tržište trebala stići krajem desetljeća, izgledno je da neće biti zasnovana na aktualnoj Volkswagenovoj platformi MEB, već na potpuno novoj arhitekturi nazvanoj SSP (Scalable Systems Platform), najavljenoj za 2025. godinu.

Osim toga, nova će Octavia prihvatiti i novi dizajnerski jezik Škode, bit će “moderno solidna”, a moguće je da će izgledom više nalikovati SUV-ima i konceptu VISION 7S. Prve informacije govore da će imati novu generaciju Škodinih baterija kapaciteta 89 kWh, punit će se brzim punjačima snage do 200 kW, a trebala bi imati i doseg s jednim punjenjem od gotovo 600 kilometara prema WLTP standardu.

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com