Solarni električni automobil Aptera ne treba utičnicu


Foto: autonet.hr Solarni električni automobil Aptera ne treba utičnicu

Aptera, američki startup star tek nešto više od tri godine, najavljuje produkcijsku verziju prvog potpuno solarnog električnog automobila na svijetu. Bit će to dvosjed dometa od čak 650 kilometara s jednim punjenjem.

Prije samo nešto više od tri godine, 2019., pokrenut je startup Aptera, s misijom izrade najefikasnijeg električnog vozila na svijetu. Aerodinamični oblik, malena masa, elektropogon te punjenje putem solarnih panela na karoseriji vozila zamislili su kao dobitnu kombinaciju, a ovih dana otvorili su i rezervacije te otkrili kako izgleda prvi produkcijski model.

Apterin solarni električni dvosjed ne bi morao biti spojen na punjač gotovo nikada – i to mu je za sada glavna prednost. Naime, električnu energiju može prikupiti putem vlastitih fotonaponskih panela i pohraniti je u bateriju, čineći vožnju potpuno besplatnom. Dnevna proizvodnja struje dovoljna je, navode, za oko 65 kilometara gradske vožnje. Kompanija je već sada prikupila dovoljno prednarudžbi (preko 40.000), kao i dovoljno kapitala za početak serijske proizvodnje. Ona će biti pokrenuta uskoro, s planom da vrlo brzo dođe do 10 tisuća vozila na godinu, a nedugo zatim čak i dvostruko toliko. Do 2028. planiraju imati osam tvornica diljem svijeta.

Sada predstavljeni model, Aptera Launch Edition, bit će izrađen u 5 tisuća identičnih primjeraka, kako bi se, za početak, proizvodni proces maksimalno pojednostavio. Imat će ugrađena tri elektromotora ukupne snage 128 kW, koji će dvosjed ubrzavati do 100 km/h za oko 4 sekunde, uz najvišu brzinu od 163 km/h te ukupni doseg od 650 kilometara.

U slučaju da nije prikupio dovoljno energije iz solarnih panela, moći će ga se priključiti i na punjač – pritom će se na kućnoj utičnici od 220 V puniti brzinom od 92 kilometra dosega na sat. Prednarudžbe se zaprimaju uz polog od 100 dolara, a ukupna cijena vozila je između 25.900 i 44.900 dolara (ovisno o dosegu i opremi), uz napomenu da bi se mogla promijeniti prije isporuke.

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com