Solarni Sono Sion sljedeće godine kreće u proizvodnju


PROMO: Sono Motors Solarni Sono Sion sljedeće godine kreće u proizvodnju

Njemački startup Sono i kinesko-švedski NEVS (National Electric Vehicle Sweden), odnosno bivši Saab su dogovorili suradnju na razvoju i proizvodnji automobila pod nazivom Sion. Riječ je o električno pokretanom vozilu koje će svoje baterije puniti i putem solarnih ćelija u karoserijskim površinama. Proizvodnja će biti povjerena bivšim saabovim pogonima u Trollhattanu, u Švedskoj.

Ovaj hatchback s petorim vratima će ući u serijsku proizvodnju tijekom sljedeće godine. Autonews Europe izvještava kako se očekuje da će tvornica godišnje biti u mogućnosti proizvesti oko 43.000 vozila kada dosegne svoj proizvodni maksimum. Prema sadašnjim planovima Sono bi u narednih osam godina trebao proizvesti, odnosno prodati oko 260.000 primjeraka ovog automobila.

Sono testira Sion po europskim prometnicama još od 2017. Njegovih 330 solarnih ćelija je ugrađeno u karoserijske površine i navodno one mogu doprinijeti autonomiji sa oko 30 do 35 dodatnih kilometara. Dakako, ako je donekle sunčano. Baterije kapaciteta 35 kWh mu inače nude autonomiju od oko 250 km po jednom punjenju. Sion nudi dvosmjernu funkciju punjenja, odnosno može primati električnu energiju od drugih vozila ili ih sam puniti.

Raniji izvještaji su govorili o električnom motoru koji razvija snagu od 120 kW, odnosno 163 KS te najveći okretni moment od 290 Nm. To je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za manje od 9 sekundi, dok je najveća brzina ograničena na 140 km/h. Trenutno nisu potvrđene konkretne produkcijske performanse.

Sono želi da Sion u konačnici stoji 25.500 eura, što je osjetno više od ranije spominjanih 16.000 eura. Vozilo će posebno biti prilagođeno za iznajmljivlajnje, a već je zaprimljeno oko 9.800 narudžbi za kupnju. Više o ovom vozilu možete saznati u priloženom video zapisu.

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com