Teslin kamion Semi, uz elektromotore i autopilot brži i efikasniji od klasičnih dizelskih dinosaura

ELEKTRIČNI KAMION ELONA MUSKA


Tesla Motors Teslin kamion Semi, uz elektromotore i autopilot brži i efikasniji od klasičnih dizelskih dinosaura

Službeno može potegnuti do 36 tona tereta, a pri takvom opterećenju može dostići 96 km/h za 20 sekundi, što je mnogo brže od dizelskih kamiona koji se trenutno nalaze na tržištu. S jednim punjenjem navodno prelazi 500 milja, a uz superbrze punjače nakon s

Nakon brojnih najava Tesla Motors je danas predstavila svoj kamion Semi. Izvršni direktor Elon Musk predstavio je Semi kao budućnost kamionskog prijevoza. Za pogon su zadužena 4 elektromotora, službeno može potegnuti do 36 tona tereta, a pri takvom opterećenju može dostići 96 km/h za 20 sekundi, što je mnogo brže od dizelskih kamiona koji se trenutno nalaze na tržištu. Naravno, ako se makne prikolica, ova mrcina do 96 km/h (60 mp/h) može potegnuti za samo 5 sekundi!

Iako je riječ o prvom Teslinom kamionu, iz kompanije obećavaju kako će Semi biti izrazito pouzdan, pa tako obećavaju prelazak čak milijun milja bez problema! Nizak centar gravitacije rezultira boljim voznim karakteristikama i manjom opasnosti od prevrtanja u odnosu na ostatak kamiona koji se nalaze na tržištu. Osim toga, velika pozornost pridodana je koeficijentu otpora zraka kako bi Semi bio što učinkovitiji. Uz kamion dolaze i "Mega punjači" koji su u stanju u samo 30 minuta povećati doseg za 400 milja. Pri vožnji autocestom Teslin prvi kamion s jednim bi punjenjem trebao moći proći dionicu od 500 milja.

Naravno, Semi na tržište stiže s naprednim autopilotom kao standardnom opremom, pa će tako ovaj kamion sam ostajati između traka i automatski kočiti što bi trebalo uvelike olakšati posao vozačima, a možda ih i zamijeniti kroz koju godinu. Vlasnici će cijelo vrijeme moći pratiti parametre kamiona putem aplikacije. Elon se dotaknuo i troška vožnje te je prema njihovim izračunima njihov Semi učinkovitiji i ekonomski isplativiji u odnosu na klasični dizelski kamion. Ova mrcina bi se na tržištu trebala naći 2019. godine.

Izvor: jutarnji.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com