Teslin Model Y najprodavaniji je automobil u EU


Izvor:autonet.hr Teslin Model Y najprodavaniji je automobil u EU

Model Y vodi po prodaji ne samo na europskim ljestvicama električnih ili elektrificiranih automobila, nego i na ukupnoj ljestvici najprodavanijih automobila za rujan.

Protekloga rujna je, prvi puta ikada, u Europskoj uniji najprodavaniji automobil bio jedan s amblemom Tesle. Bio je to njihov električni SUV Model Y, koji se odnedavno proizvodi i u Njemačkoj. Tijekom rujna diljem EU prodano je gotovo 30.000 primjeraka Modela Y, što mu je bilo dovoljno za titulu najprodavanijega – pokazuje analiza kuće Jato Dynamics.

Ovaj porast doveo je Teslu kao marku na gotovo 2% tržišnog udjela u EU, s nešto manje od 50.000 novih registracija zabilježenih u trećem tromjesečju ove godine. Osim za Teslom, tijekom rujna rasla je potražnja i za drugim električnim modelima, pa ih je ukupno novo registrirano bilo gotovo 161.000. Popularnima među kupcima pokazali su se Volkswagen ID.4 i Fiat 500, koji su, uz Tesline Modele S i Y, jedini zabilježili više od 5.000 prodanih primjeraka.

Slijede Dacia Spring, Škoda Enyaq, Kia Niro, Renault Megane, VQ ID.3 te Peugeot 208 na 10. mjestu ljestvice najtraženijih baterijskih električnih vozila za rujan.

Ukupna količina prodanih električnih automobila povećana je za 15% u odnosu na lanjski rujan, a tržišni im je udio na razini EU oko 15,6%. Pad prodaje zabilježen je u “električarima” sklonoj Norveškoj, ali ga je više nego nadomjestila prodaja u Njemačkoj, gdje je porasla za gotovo trećinu.

Općenito, najtraženiji plug-in hibridni modeli bio je Ford Kuga, a na ukupnoj listi najprodavanijih iz Modela Y smjestilo se šaroliko društvo: Peugeot 208, Dacia Sandero, Škoda Octavia, Toyota Yaris, VW T-Roc i Golf, svi s preko 15.000 prodanih primjeraka.

Osvrnemo li se na općeniti trend, postoje dvije slike. Prva kaže kako je na području EU prodaja automobila u padu, i to na razini od 10% u odnosu na prošlu godinu, ako se gleda prvih devet mjeseci. No znakovi oporavka su vidljivi, jer je u kolovozu i rujnu prodano više vozila nego u tim mjesecima prošle godine. U rujnu je tako novo registrirano 1,04 milijuna osobnih vozila, odnosno njih 7,5% više nego lani u rujnu.

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com