U Norveškoj je većina prodanih automobila električna


FOTO: Pixabay U Norveškoj je većina prodanih automobila električna

Norveška je u 2020. godini postala prva zemlja svijeta u kojoj je više od polovine novih registriranih automobila bilo na električni pogon, a prva četiri najprodavanija modela u toj zemlji bila su potpuno električna

Već neko vrijeme znamo da je Norveška svjetski lider u prodaji električnih automobila. Trend sve veće popularnosti električnih modela na krajnjem sjeveru Europe pratimo najmanje od 2018. godine, kada je otprilike svaki treći automobil prodan u Norveškoj bio električni. Nakon toga, 2019. godine, śelektričariť su bili zaslužni za 42,4% prodaje, a rast udjela nastavio im se i u 2020. godini.

Tijekom prošle godine u Norveškoj je tako pad prodaje (do studenoga) bio najmanji od svih europskih zemalja, i iznosio je samo -7,8%, a od svih novoregistriranih vozila u 2020. godini u toj je zemlji električnih bilo 54,3%. Podaci su to lokalnog vijeća za informacije o cestovnom prometu, OFV.

Popularni električni modeli


U skladu s time što je većina prodanih automobila električna, u Norveškoj i na top listama popularnosti prevladavaju električni modeli. Prva četiri najprodavanija automobila u prošloj su godini tako bili: Audi e-tron, Tesla Model 3, Volkswagen ID.3 te Nissan Leaf " svi odreda 100% na struju.

Peti je bio Volkswagenov Golf, koji je bio dostupan i u električnoj, hibridnoj te klasičnoj verziji. Podaci OFV-a uključuju sve varijante skupa, pa tako ne znamo (iako možemo naslutiti) koju vrstu pogona kod Golfa preferiraju Norvežani.

Trend popularnosti električnih modela u ovoj zemlji ne posustaje, pa je tako u prosincu 2020. godine čak 66,7% prodanih automobila bilo na struju. To znači da je u samo dvije godine preokrenuta slika tržišta: umjesto da im je svaki treći novi automobil na struju, sada to svaki treći u Norveškoj " nije.

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com