U Norveškoj svaki treći novi automobil s električnim pogonom


FOTO: Pixabay U Norveškoj svaki treći novi automobil s električnim pogonom

Norveška nastavlja biti predvodnica prihvaćanja električno pokretanih automobila. Naime, tijekom prošle godine u ovoj skandinavskoj zemlji električni automobili čine gotovo trećinu novo prodanih vozila, piše autonet.hr.

Točnije, električno pokretani modeli su u 2018. na tamošnjem tržištu završili s tržišnim udjelom od 31,2%. Podsjetimo, 2017. električni modeli su činili 20,8%, a 2013. svega 5,5%. Rast je dakle uistinu značajan.

Kada je riječ o ukupnom tržišnom udjelu elektrificiranih modela isti doseže gotovo 50%. Točnije, kada bi u potpunosti električno pokretanim modelima dodali plug-in hibridne automobile njihov ukupni tržišni udio na norveškom tržištu u prošloj godini dostiže 49,1%.

Ukupno gledajući prodaja novih automobila u Norveškoj je u prošloj godini smanjena za 6,8%, 147.929 prodanih primjeraka, a glavni krivac za to je smanjenje prodaje konvencionalno pokretanih modela. Točnije, prodaja benzinaca je pala za 17%, a dizela za 28%. Izgubili su i hibridi s padom prodaje od 20%.

S druge strane prodaja električnih modela je narasla za 40% na 46,092 prodanih jedinica. Pojedinačno najprodavaniji model na norveškom tržištu je druga generacije nissanovog električnog Leafa.

Naravno ovakav rast prodaje električnih automobila ne bi bio moguć bez velikog poticaja od strane države. Norveška je električne automobile oslobodila mnogih davanja te su vlasnicima omogućene razne druge pogodnosti poput besplatnog parkinga, punjenja i sl. Sljedeća godina bi trebala biti još bolja za električne modele s obzirom da su Norvežani već krajem prošle godine navodno imali 30.000 narudžbi za električne modele, većinom za teslin Model 3, Audi E-Tron i sl.

Na kraju podsjetimo kako trenutno u Norveškoj, u cilju smanjenja zagađenja zraka i štetnih emisija, žele do 2025. iz prodaje novih automobila isključiti modele pokretane motorima s unutrašnjim izgaranjem. Neki analitičari smatraju kako je to preambiciozan cilj, no s ovakvim rastom prodaje električnih modela

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com