Zeekr 001: kineski električni Shooting Brake izravno udara na Tesla Model S


Zeekr 001: kineski električni Shooting Brake izravno udara na Tesla Model S

Zeekr 001, električni adut kineske tvrtke Geely, koji je dizajn posudio od modela Porsche Panamera Sport Turismo, s 400 kW (544 KS) u pogonu 4Ă—4 do stotke će ubrzavati za 3,8 sekundi i postizati 200 km/h

Kinezi se ne šale. Megakoncern Geely, koji je 2007. kupnjom posrnule švedske tvtke napravio svjetski biznis, preporodivši švedsku marku i šireći poslovanja na druge brendove. Osnovao je Lynk, prvi automobilski brend koji će se prodavati internetski, a sada je adut novi električni brend Zeekr.

Ime zvuči provokativno, a već prvi model, koji Zeekr 001, koji je upravo predstavljen kao koncept najavljuje velike iskorake u ozbiljnom automobilskom biznisu. Dizajniran kao Shooting Brake, u stilu modela Porsche Panamera Sport Turismo, izravno je usmjeren na etablirane Tesla Model S i novi Porsche Taycan Sport Turismo.Napravljen je na koncernskoj platformi za električni pogon SEA (Sustainable Experience Architecture), s dva elektromotora od po 200 kW (272 KS), jedan za prednje, a drugi za stražnje kotače i paketom litij-ionskih baterija od 86 kWh i 100 kWh u podnici.

Postizat će izvrsne performanse " do stotke će ubrzavati za 3,8 sekundi, a zahvaljujući izvrsnoj aerodinamici (Cd 0,23) brzinski limit je podignut na 200 km/h. S manjom baterijom je doseg 550 km, a s većom čak 700 km. Kinezi najavljuju i punu garanciju od 200.000 km

S tim adutima Zeekr 001 bi od početka 2022. mogao postati jak adut na europskom i američkom tržištu. Cijena se još ne zna, ali najavljuje da će biti 10 do 20 posto povoljnija nego kod izravnih konkurenata Tesla Model S i Porsche Taycan Sport Turismo.

Izvor: autoportal.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com