Električni bicikl koji stane u torbu


Izvor: Promo fotografije / Autor: Bike Intermodal Električni bicikl koji stane u torbu

Razvoj električnog bicikla sklopivog na veličinu aktovke, teškog 7,5 kilograma, Europska unija sufinancirala je s 1,58 milijuna eura (oko 12 milijuna kuna) u sklopu programa FP7Projekt Bike Intermodal razvio je prototip sklopivog bicikla koji je težak 7,5 kilograma i sklapa se u kutiju ili torbu veličine 50 puta 40 puta 15 centimetara. Svi dijelovi bicikla se mogu reciklirati.Godišnje se u svijetu proizvede oko 135 milijuna bicikla, pri čemu sklopivi bicikli čine dva posto tržišta. Umjesto tipične logistike u industriji bicikala, Bike Intermodal je u svoj lanac opskrbe primijenio iskustva auto industrije.

’Unaprijedili smo čvrstoću bicikla manjim brojem njegovih dijelova i korištenjem najizdržljivijih, ali i najlakših materijala kao što je magnezij. Svaki je dio testiran, možemo ga pratiti, a ujedno je i razgradiv’, kaže Alessandro Belli iz tvrtke Tecnologie Urbane, koja je jedan od ključnih partnera u projektu i osnivač startupa Bike Intermodal.


Osnova kombiniranog bicikla je prednapeti okvir koji se otvara i sklapa kao oprema za slijetanje u avionima, a napravljen je od lijevanog aluminija ili magnezija u kalupima te žica koje koriste i na brodovima.
Članovi projekta razmišljaju da u budućnosti koriste i grafen radi još čvršćeg i lakšeg okvira. Partner projekta, tvrtka Maxon motor iz Braun grupe, osmislila je prilagođeni motor koji daje dodatnu mobilnost vozaču, ali ne i preveliku težinu biciklu.
Čak i s motorom, bicikl je gotovo dvostruko lakši od postojećih sličnih modela sklopivih bicikla bez dodatnog pogona i zauzima petinu prostora.
Bicikl bez motora mogao bi koštati oko 800 eura (oko 6000 kuna) i 1300 eura (oko 9800 kuna) s motorom dok će verzija u fixie stilu biti oko 500 eura (oko 3800 kuna).

Više na Bike Intermodal.


Izvor: tportal.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com