Započela serijska proizvodnja Mercedesa AMG One


Izvor:autonet.hr Započela serijska proizvodnja Mercedesa AMG One

Mercedes AMG One je hiperautomobil s tehnologijom preslikanom iz Formule 1, a nakon više od pet godina razvoja, napokon je pokrenuta njegova proizvodnja. Svih 275 primjeraka već ima kupca

Mercedes je još 2017. godine najavio svoj ekskluzivni hiperautomobil s tehnologijom iz Formule 1, što je odmah izazvalo velik interes javnosti, ali i kupaca. No, potom je projekt bio suočen s brojnim tehnološkim i drugim izazovima, pa je kompaniji trebalo pet godina da ga dovede u stanje kada je automobil spreman za isporuku kupcima. Mercedes AMG One tako je ovoga tjedna, neki bi rekli napokon, stigao na proizvodnu liniju.

Serijska proizvodnja ograničene serije od 275 komada odvija se u Valikoj Britaniji. Posebni hibridni 1,6-litreni V6 turbomotor snage 1.049 KS sklapa se u Mercedes‑AMG-ovim pogonima High Performance Powertrains u britanskom Brixworthu, na istom mjestu gdje se proizvode i pogonski sklopovi za bolide Formule 1, njihovog tima Mercedes‑AMG Petronas F1. Finalno sklapanje hiperautomobila odvijat će se u pogonu u Coventryu, gdje je samo za potrebe ovog modela izgrađena proizvodna linija za male serije.

Proizvodna linija sastoji se od ukupno 16 postaja za sklapanje i testiranje. Mnogi visokoprecizni dijelovi sklapaju se kao da je riječ o luksuznim satovima – prvo se sastavljaju izvan proizvodne trake, testiraju, da bi potom bili rastavljeni i još jednom sastavljeni na samom automobilu. Tako se slaže šasija, čija osnova je ugljikova monocoque konstrukcija, ali i pogonski sklop s benzinskim motorom, hibridnim dijelovima i četiri elektromotora. Proces je također preuzet iz Formule 1 i načina sklapanja pogona za Mercedesove bolide.

Na svakom primjerku Mercedesa AMG One radi 50 stručnjaka, koji su zaduženi kako za proizvodnju tako i za rigoroznu kontrolu kvalitete. Nakon što siđe s linije, svaki će automobil proći i finalno testiranje koje će obaviti pokusni vozači. Tek po njihovom odobrenju pojedini će primjerak biti transportiran u Mercedesovo sjedište u Affalterbachu, gdje će kupci preuzeti svoje automobile, ali i dobiti tehnički briefing, kako bi ih mogli pravilno i sigurno koristiti. Prvi kupci svoje će jurilice preuzeti u drugoj polovici ove godine.

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com