Katamaran dugačak je 42 metra, prevozi do 400 putnika i nimalo ne zagađuje

PRIJEVOZ BUDUĆNOSTI


Izvor: Promo fotografije / Autor: Brødrene Aa Katamaran dugačak je 42 metra, prevozi do 400 putnika i nimalo ne zagađuje

Za zemlju s izuzetno visokim naftnim rezervama, Norveška ima popriličnu averziju prema ?crnom zlatu. Štoviše, Skandinavci sve brže ulažu u zelene tehnologije kako bi se što više udaljili od prljavih benzinaca i dizelaša

Posljednja u nizu inicijativa koju provodi norveški parlament jest zabrana emisija ispušnih plinova brodova i trajekata u fjordovima. Norvežani već imaju flotu električnih transportnih plovila, no namjera je proces elektrifikacije dodatno ubrzati.

Dužnosti će se uskoro pridružiti i ?Future of the Fjords (Budućnost Fjordova) moderni 42-metarski katamaran s 400 sjedala koji će godišnje odrađivati 700 kružnih ruta od Flama do Gudvangena.

Br?drene Aa ga je opremila baterijom kapaciteta 1.800 kWh, te dvama elektromotorima od po 450 kW, što je dovoljno za postizanje brzine od 16 čvorova, te prevaljivanje do 30 nautičkih milja.

Katamaran prima 400 putnika a većim dijelom je izrađen od ugljičnih vlakana.Norvežani su napravili i 40-metarsko pristanište od stakloplastike koje skriva bateriju kapaciteta 2,4 MWh, sposobnu napuniti katamaranovu bateriju za svega 20 minuta.

Kako bi utjecaj na okoliš bio praktički nepostojeći, pristanište se spaja i na kanalizacijski sustav te s katamarana uklanja svu nečistoću.

Izvor: tportal.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com