Leteći taksi možda i nije tako daleko u budućnosti


Foto: Screenshot/Youtube Leteći taksi možda i nije tako daleko u budućnosti

U električni leteći taksi uložili su čak i Toyota i Intel.

Brojne tehnološke (ali i zrakoplovne tvrtke) već ozbiljno rade na razvoju letećih taksija, vozila koje bi s vozačem ili bez njega riješile problem gradskih gužvi i omogućile ljudima da brzo i jednostavno dođu na svoje destinacije.

No posebnu je pozornost pobudila tajanstvena kompanija koja je prikuplila 100 milijuna dolara kako bi dovršila svoj električni leteći taksi. U gotovo nepoznatu kalifornijsku tvrtku Joby Aviation vjeru i novac uložili su veliki investitori, među kojima su poznati proizvođač automobila Toyota i proizvođač čipova Intel.

Financijska sredstva bit će namijenjena razvoju letjelice S2 koja bi mogla dosegnuti brzinu od 321 kilometara na sat, a snagu bi crpila iz nikal-kobalt-manganskih baterija. Pogonjena sa 16 električnih propelera, ova letjelica ne bi trebala pistu za uzlijetanje i slijetanje, već bi joj dovoljan bio i ravni krov neke zgrade.

Posljednji prototip navodno može postići dvostruko veću brzinu od helikoptera, i to zahvaljujući propelerima koji se sklapaju nakon uzlijetanja. Kontrolira ga sofisticirani softver koji ga ujedno čini križancem između drona i malog zrakoplova, a zahvaljujući električnim motorima, ne proizvodi mnogo buke.

U Joby Aviationu ovu letjelicu vide kao osobno prijevozno sredstvo budućnosti koje će ljude prevoziti na odmor, posao ili tijekom dana na različite destinacije unutar grada. Uvjereni su da će u budućnosti tisuće ovakvih malih električnih letjelica letjeti nebom, a ljudi će ih naručivati preko aplikacije za pametni telefon, kao što danas naručuju taksi ili Uber.

Iako nije poznato kad će krenuti proizvodnja ovakvih letjelica, u Joby Aviationu procjenjuju da će svaka koštati oko 200 tisuća dolara (1,2 milijuna kuna), dok će troškovi letenja biti samo djelić onih koje imaju helikopteri ili mali zrakoplovi.

Izvor: ZIMO

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com