Autobusi bez vozača stižu nam u susjedstvo!


Screenshot: Youtube / Autor: NAVYA Autobusi bez vozača stižu nam u susjedstvo!

Tehnološka senzacija iz Beča - mini autobusi bez vozača kreću s testiranjem od 2018. godine u bečkoj četvrti Aspern

Beč bi u javni prijevoz pored metroa, tramvaja i autobusa uskoro trebao dobiti i prvu autobusnu liniju na kojoj će prometovati autobusi bez vozača. Projekt će financirati Austrijsko ministarstvo prometa, a njegov je nositelj bečko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien. U projekt su uključeni i Austrijski tehnološki institut AIT (Austrian Institute of Technologie), Kuratorij za sigurnost u prometu KFV (Kuratorium fĂĽr Verkehrssicherheit), Organizacija za kontrolu kvalitete TĂśV Austria, Siemens AG Ă-sterreich te francuski proizvođač autobusa Navya.

Cilj projekta je u novoizgrađenoj bečkoj gradskoj četvrti Aspern uvesti autobusnu linija s autobusima bez vozača koja može funkcionirati u realnim uvjetima " sa stalnim autobusnim stanicama, redom vožnje i pravim putnicima. Testiranje autonomnog mini-busa Navya Arma s električnim pogonom već je započelo, a veliki broj partnera na projektu svjedoči o kompleksnosti projekta.

Razvoj senzora pri tome je podjednako važan koliko i prihvaćanje ovakvog načina transporta od strane putnika, a tu je i neophodni pravni okvir te sigurnost korištene tehnologije. ?Razvijamo rješenja za sigurnu interakciju između putnika i autobusa. Želimo autobus ?naučiti da prepozna osobe i objekte, izjavio je Wolfgang Ponweiser s Austrijskog tehnološkog instituta. Projekt će startati u ljeto ove, a planirano je da nova autobusna linija s dva mini-busa za po jedanaest osoba u Beču počne prometovati 2018. godine.

Izvor: tportal.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com