Kia planira graditi tvornicu električnih namjenskih vozila


Izvor: Autonet.hr Kia planira graditi tvornicu električnih namjenskih vozila

Kia Corporation je objavila da će sljedeće godine početi graditi potpuno novi visokotehnološki pametni proizvodni pogon namijenjen proizvodnji električnih namjenskih vozila

Iz korejskog proizvođača Kia Corporation, u skladu sa strategijom elektrifikacije, najavili su kako će sljedeće godine početi s izgradnjom novog pogona za proizvodnju električnih namjenskih vozila (Purpose Built Vehicles, PBV). Novo proizvodno središte za PBV-ove bit će izgrađeno unutar postojećeg Kijinog proizvodnog pogona u južnokorejskom gradu Hwaseong. Početak gradnje najavljen je za prvu polovicu 2023. godine, dok je komercijalna proizvodnja predviđena u drugoj polovici 2025. godine.

U tvornici će prvo proizvoditi oko 100.000 vozila godine s mogućnošću povećanja proizvodnje na 150.000 vozila godišnje, u skladu s rastom tržišta, najavljeno je.

Žele postati svjetski lider

“Ovaj namjenski objekt za PBV-ove je jedan od glavnih stupova naše strategije Plan S, s kojom Kia želi steći vodeći položaj na svjetskom tržištu,” rekao je Ho Sung Song, predsjednik i izvršni direktor Kia Corporation. “Na početku ćemo istraživati nova tržišta s izvedbama PBV modela, a nakon toga ćemo postupno širiti svoju prisutnost na globalnim tržištima s namjenskim vozilima koja uključuju tehnologije autonomne vožnje.”

Kia pomoću strategije Plan S želi do 2030. postati vodeća na području PBV-ova. U kombinaciji s tehnologijom autonomne vožnje bi namjenska vozila trebala predstavljati revolucionarna prijevozna sredstva koja dodatno obogaćuju društvo.

Nova tvornica će sadržavati najsuvremenije procese automatizacije u kombinaciji s naprednim tehnologijama koje smanjuju ugljične emisije tijekom procesa proizvodnje. Pogon će biti opremljen i ekološki prihvatljivijim bojanjem i energetski štedljivim uređajima koji dodatno smanjuju utjecaj na okoliš. Objekt će sadržavati i pionirski pametni proizvodni ekosustav E-FOREST kojeg pokreću podaci, povezivost i robotske tehnologije.

Budućnost Kije

Kada pogon krene s radom, u drugoj polovici 2025. godine, u njemu će Kia proizvoditi srednje veliki PBV koji će biti prvo Kijino namjensko vozilo. Temeljit će se na Kijinoj skateboard platformi ‘eS’ koja je posebno razvijena za PBV. Ona se može prilagođavati različitim dimenzijama modela kao odgovor na različite zahtjeve klijenata. Nakon predstavljanja modela s kodnim imenom SW Kia će se raširiti na samovozeće PBV-ove mikro dimenzija, opću logistiku, svježu hranu, shuttle prijevoze i velike PBV-ove koji se mogu koristiti kao mobilni uredi ili trgovine.

Svi modeli će biti opremljeni funkcijom OTA (Over the Air) koja će bežično nadgrađivati programsku opremu vozila u realnom vremenu, što će smanjiti troškove vlasništva i pojednostaviti upotrebu, najavljuju iz Kije.

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com