Renault EZ-PRO: robo-vozilo za posljednju fazu dostave


Foto: Promo / Renault Renault EZ-PRO: robo-vozilo za posljednju fazu dostave

Na Salonu automobila u Hannoveru Grupa Renault je 19. rujna predstavila Renault EZ-PRO, autonomni, električni, povezani i dijeljeni koncept robo-kontejnera, vizije budućnosti prilagodljivih rješenja za posljednju fazu dostave za sve vrste profesionalaca. Usluge posljednje faze dostave najveća su potencijalna prepreka profesionalnim dostavljačima u razdoblju kada e-trgovina bilježi strelovit rast, kupci žele isporuku odmah, prodavači trebaju smanjiti troškove dostave, a gradovi nastavljaju tražiti nove načine za nošenje sa sve gušćim prometom i gužvama. Renault, proizvođač lakih gospodarskih vozila (LGV-a) već 120 godina te vodeći proizvođač LGV-a u Europi, u najboljem je položaju da ubrza promjene u uslugama dostave i načinu na koji prevozimo robu. EZ-PRO je koncept koji se sastoji od autonomnog vodećeg kontejnera i robotiziranih kontejnera bez vozača. Renault vjeruje da upravljanje posljednjom fazom dostave neće biti potpuno autonomno jer će ljudi u doglednoj budućnosti i dalje predstavljati jezgru usluga prijevoza.

U vodećem kontejneru vozila EZ-PRO smješten je upravitelj koji nadzire dostavu robe i usluga te svoju flotu. Oslobođen napora vožnje, upravitelj se može usredotočiti na zadatke dodane vrijednosti, primjerice nadzor nad planiranjem rasporeda i robo-kontejnerima bez vozača, osiguravanje učinkovite i prilagođene usluge kao što su osobna, premium dostava namirnica ili dostava lomljivih predmeta.

U skladu s Renaultovim obećanjem žEasy Lifeť, EZ-PRO upravitelju nudi sigurno i ergonomično rješenje, što dokazuju ulazak sprijeda, upravljanje joystickom i upravljanje četirima kotačima za lakše manevriranje.

Robo-kontejneri bez vozača mogu se ili međusobno slijediti u konvoju ili se kretati neovisno jedan o drugome. U skladu s obećanjem marke Renault Pro+, posebno prilagođavanje velika je prednost toga koncepta. EZ-PRO odlikuje se prilagodljivim modulima koji ispunjavaju najrazličitije potrebe kupaca, bilo da je riječ o logističarima specijaliziranima za dostavu i posljednju fazu dostave ili prodavačima, obrtnicima i poduzetnicima.

 EZ-PRO je dijeljeno rješenje. Konvoj kontejnera koji kreću iz istog središta i kojima upravlja isti logistički operater može nositi različite vrste robe. Svaka čahura ima svojeg vlasnika, temu, klijente i mjesto dostave. Međutim, njima se upravlja iz iste električne, autonomne platforme. Osim toga, svaki kontejner može izvršiti niz isporuka za jednu internetsku trgovinu, a zatim niz isporuka za drugu trgovinu. Takvim dijeljenjem kontejnera povećava se produktivnost i smanjuju troškovi.

EZ-PRO " jednostavno iskustvo za krajnje korisnike (primatelje)

EZ-PRO predstavlja optimalno rješenje za dostavu, kako za dostavne službe, tako i za kupce. Primatelji će moći odabrati željeno vrijeme i mjesto dostave. Krajnji korisnik će moći birati želi li da mu paket preda upravitelj ili ga želi preuzeti iz samoposlužnog ormarića robo-kontejnera bez vozača. Tim ormarićima dostupnima 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu primatelj može pristupiti putem aplikacije na mobilnom telefonu.

Kupci će moći pratiti svoj paket u stvarnom vremenu putem notifikacija na mobilnom telefonu.

Općenito pozitivan utjecaj na život u gradovima

EZ-PRO je dizajniran tako da smanji vizualni utjecaj i poboljša integraciju kontejnera s vizurama gradova. Zahvaljujući satenskom laku karoserije, pokrovima kotača te sjajnim površinama koje se otvaraju i općenito reflektirajućoj karoseriji kontejnera u gradu izgledaju nenametljivo.

Posljednja faza dostave čini čak 30 % prometa u gradovima " to je opterećenje koje EZ-PRO može smanjiti zahvaljujući mogućnostima dijeljene dostave i autonomne vožnje te fleksibilnosti. Time će pridonijeti smanjenju broja vozila na cesti u vrijeme najvećih gužvi te umanjiti učestalost zastoja uslijed loših vozačkih navika ili zbog loše parkiranih dostavnih vozila. Protočnost prometa također će se povećati zahvaljujući povezivanju robo-vozila s gradskom infrastrukturom, kao što su semafori i centar za nadzor prometa.

EZ-PRO je dio serije Renaultovih konceptnih vozila fokusiranih na usluge gradske mobilnosti. EZ-PRO nastavak je na koncept EZ-GO električno, povezano, potpuno autonomno i dijeljeno robo-vozilo za prijevoz ljudi. Zajednički im je cilj ponuditi održivu mobilnost za sve. Stoga je EZ-PRO 100 % električno vozilo, čime pomaže stvoriti čišći i tiši transportni sustav.

Za više informacija o Renaultovim uslugama mobilnosti posjetite: https://sharedmobility.group.renault.com/en/

GALERIJA


Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com