Devet članica EU želi jasne rokove za zabranu prodaje vozila na fosilna goriva


FOTO: Pexel Devet članica EU želi jasne rokove za zabranu prodaje vozila na fosilna goriva

Skupina država članica Europske unije poslala je službeni zahtjev Europskoj komisiji u kojem traže da se na razini EU donese jasan plan i rok za zabranu daljnje prodaje automobila s benzinskim i dizelskim motorima

Danska i Nizozemska predvode skupinu od devet zemalja članica Europske unije koje su ovoga tjedna od Europske komisije službeno zatražile da odredi točan rok za zabranu prodaje benzinaca i dizelaša u EU. Ostale potpisnice pisma su Austrija, Belgija, Grčka, Irska, Litva, Luksemburg i Malta.

Prije svega, ova trećina zemalja članica EU navodi kako oko četvrtine stakleničkih plinova koji se proizvedu na području Unije dolazi izravno iz industrije transporta. Kako bi se smanjila razina štetnih plinova koji završe u atmosferi, potpisnici pisma traže uvođenje ambicioznih ekoloških propisa na razini cijele EU. U tim se propisima mora naći i točan datum nakon kojega će u svim državama članicama biti zabranjena prodaja novih benzinskih i dizelskih automobila i kombi vozila.

Ubrzavanje śzelene tranzicijeť u području cestovnog prijevoza mora biti prioritet, a uvođenjem novih pravila i određivanjem krajnjeg roka za prelazak na električna vozila poslat će se snažna poruka proizvođačima automobila i kupcima u cijeloj Uniji " stoji u ovom pismu. Potpisnici smatraju i da aktualni plan o smanjenju emisija ugljikovog dioksida nije dovoljno ambiciozan, ali i da Europska unija mora još snažnije poticati izgradnju infrastrukture za punjenje vozila s nultim emisijama.

Države za, proizvođači protiv


Do sada je nekoliko europskih zemalja najavilo da će zabraniti prodaju novih automobila s motorima pogonjenim fosilnim gorivima. Ti rokovi protežu se od 2025. godine u Norveškoj, preko 2030. u, primjerice, Sloveniji ili Njemačkoj, pa sve do 2040. godine koju su kao krajnji rok za sada postavili u Francuskoj i Španjolskoj. U Hrvatskoj se, pogađate, o određivanju roka za zabranu prodaje dizelaša i benzinaca za sada ne govori.

Europska unija ranije je predložila uvođenje strožih ekoloških normi Euro 7, koje bi bile vrlo stroge po pitanju ekologije kroz cijeli životni vijek automobila. One bi trebale stupiti na snagu 2025., a toliko su restriktivne da se proizvođači vozila već bune " navode da će one, budu li prihvaćene, śna mala vratať uvesti zabranu vozila na fosilna goriva. Nitko, kažu, neće tehnički moći proizvesti motor s unutarnjim izgaranjem koji bi zadovoljavao predložene norme.

Inače, u Europskoj uniji je prošle godine prodaja električnih automobila utrostručena. Prodano ih je više od milijun, što čini nešto preko 10% svih novih prodanih automobila u śpandemijskojť 2020. godini.

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com