EU proširuje popis obvezne sigurnosne opreme novih automobila


Izvor: autonet.hr EU proširuje popis obvezne sigurnosne opreme novih automobila

Europska komisija je izvijestila tijela Europske Unije kako je postignut śokvirni politički sporazumť o novim standardima sigurnosti u prometu koji će stupiti na snagu tijekom 2022. za nova i 2024. za do tada postojeća vozila. Riječ je o novom sustavu mjera čiji je cilj zaštiti živote putnika, pješaka, biciklista i drugih sudionika u prometu, a jedan od naglaska je stavljen na tehnologiju.

Među novim sigurnosnim sustavima koji bi se trebali obvezno nalaziti u novim automobilima će tako, između ostalog, biti sustav nadzora nad pozornošću vozača, sustav održavanja vozila u voznoj traci, kao i napredni sustavi automatskog kočenja u nuždi.

Daljnji iskorak će biti potrebno napraviti na području sigurnosnih pojaseva, sustavima pomoći vozaču prilikom vožnje unatrag (s kamerama ili senzorima) te kod tzv. crnih kutija, odnosno uređaja koji bilježe podatke o vožnji kako bi se isti mogli pregledati nakon potencijalne prometne nesreće. Na ovaj će se način prikupiti ključne informacije potrebne za analizu prometnih nesreća i smanjivanja njihovog broja u budućnosti.

ETSC, odnosno Europsko vijeće za sigurnost u prometu posebni naglasak stavlja na sustav ISA " (Intelligent Speed Assistance), odnosno sustav śinteligentne pomoći u održavanja brzineť. U kratkom opisu stoji da je riječ o sustavu koji śkoristi kamere za prepoznavanje prometnih znakova i / ili navigacijski sustav s podacima o dozvoljenoj brzini kretanja kako bi predložio vozačima pridržavanje dozvoljene brzine kretanja i prema potrebi automatski prilagodio brzinu vozila sukladno ograničenju.ť U osnovi riječ je o limitatoru brzine koji bi mogao biti i automatski aktiviran.

Nadalje, predlažu se određena unaprjeđenja prilikom obavljanja tzc. crash testova, promjene u dizajnu velikih vozila (kamiona, autobusa i sl.) kako bi se povećala preglednost i omogućilo lakše uočavanje pješaka i biciklista i sl.

Europska komisija navodi kako bi upotreba navedenih sustava sigurnosti mogla spriječiti više od 25.000 smrtnih slučajeva i više od 140.000 teških tjelesnih ozljeda uzrokovanih prometnim nesrećama do 2038. Spomenimo i da je 2050. određena kao godina u kojoj bi se broj smrtno stradalih i teško ozlijeđenih u prometu na području EU-a trebao približiti nuli. To se namjerava postići dodatnim razvojem sigurnosne tehnologije.

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com