Europa i Južna Koreja protiv američkih subvencija za električna vozila


Foto: Pixabay Europa i Južna Koreja protiv američkih subvencija za električna vozila

U SAD-u je prihvaćen 430 milijardi dolara težak paket zakona za pokretanje ekonomije i smanjenje inflacije, čiji su dio i subvencije za električne automobile. Europske i korejske vlasti smatraju da on krši pravila WTO-a

Protekloga je tjedna u Senatu SAD-a prihvaćen veliki paket zakona poznat kao “Inflation Reduction Act”. Usmjeren je ka poboljšanju ekonomske aktivnosti i smanjenju inflacije, a sadrži brojne nove mehanizme kojima se to želi postići. Jedan od njih je i poticanje kupovine električnih automobila, što nije novost u svijetu.

Međutim, američko rješenje uključuje i odredbe kojima se favorizira lokalna proizvodnja i pribavljanje sirovina s područja SAD-a. Takve odredbe značile bi da će europski i južnokorejski proizvođači automobila biti diskriminirani, pa su se odmah javili i nezadovoljni glasovi s tih tržišta.

Prema novim pravilima, subvencije za kupnju električnih automobila u SAD-u bi mogli dobiti samo kupci vozila sastavljenih na području Sjeverne Amerike, a zabranila bi se i upotreba minerala, rijetkih metala i drugih komponenata za proizvodnju baterija, koji dolaze primarno s kineskog tržišta. Miriam Garcia Ferrer, glasnogovornica Europske komisije, izjavila je da je ovakav pristup diskriminatoran, ali i da nije u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Sličan stav izrazile su i vlasti Južne Koreje, navodeći da nova pravila u SAD-u diskriminiraju druge države, potencijalno krše odredbe WTO-a, ali i bilateralne sporazume među njihovim dvama zemljama. Zatražili su od SAD-a da popuste u zahtjevima vezanima za baterijske komponente i zemlju porijekla vozila, kao preduvjetima za ostvarivanje poticaja.

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com