Grupa Renault lansira Advanced Battery Storage

Najveći stacionarni sustav za pohranu energije u baterijama iz električnih vozila u Europi


FOTO: Pixabay Grupa Renault lansira Advanced Battery Storage

Grupa Renault najavljuje pokretanje programa žAdvanced Battery Storageť u cilju izgradnje najvećeg stacionarnog sustava za pohranu energije u baterijama iz električnih vozila u Europi do 2020. (snaga: 70 MW / kapacitet: 60 MWh). Taj sustav, postavljen na

Grupa Renault, vodeći europski proizvođač u segmentu električne mobilnosti, danas je predstavio Advanced Battery Storage, stacionarni sustav pohrane energije napravljen isključivo od baterija iz električnih vozila.

Zahvaljujući kapacitetu od najmanje 60 MWh bit će najveći sustav te vrste u Europi. Prva postrojenja izgradit će se početkom 2019. na tri lokacije u Francuskoj i Njemačkoj: u Renaultovim tvornicama u Douaiju i Cléonu te u tvornici u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji koja je nekad radila na ugljen. Pohranom energije u 2000 baterija iz električnih vozila kapacitet će se postupno povećavati. U toj fazi sustav će dostići " a vrlo vjerojatno i premašiti " 60 MWh, što je jednako potrošnji energije 5000 kućanstava u jednome danu.

Svrha je tog sustava uravnotežiti razliku između potrošnje električne energije i proizvodnje u određenom trenutku, kako bi se povećao udio obnovljivih izvora energije u ukupnom energetskom miksu. To znači održavanje ravnoteže između ponude i potražnje energetske mreže integracijom različitih izvora energije s prilagodljivim proizvodnim kapacitetima. Čak i najmanja razlika između potrošnje i proizvodnje može prouzročiti smetnje koje ugrožavaju stabilnost lokalne frekvencije (50 Hz). žNaše rješenje za stacionarnu pohranu neutralizirat će te razlike: ono isporučuje pohranjenu energiju do mjesta u kojem je u tom trenutku zabilježena neravnoteža u mreži kako bi smanjio te utjecaje,ś izjavio je Nicolas Schottey, direktor programa. Održavanjem ravnoteže mreže stacionarni sustav pohrane učinit će izvore energije koji ne onečišćuju mnogo privlačnijim s gospodarskog stajališta.

Stacionarni sustav pohrane izrađen je od baterija električnih vozila smještenih u spremnike. Sustav upotrebljava rabljene baterije, ali i nove baterije namijenjene za uobičajene zamjene predviđene u okviru post-prodajnih aktivnosti. žOvaj jedinstveni sklop omogućit će sustavu Advanced Battery Storage da u bilo kojem trenutku proizvede ili pohrani čak 70 MW snage energije. Tako velika snaga u kombinaciji s velikim kapacitetom omogućit će učinkovitu reakciju na sve veće fluktuacije u mrežiť, rekao je Nicolas Schottey.

Bliska suradnja s partnerima

Kao pionir i vodeći proizvođač u području električne mobilnosti u Europi, Grupa Renault nadilazi svoju ulogu proizvođača vozila kako bi, uz pomoć svojih partnera, postala važan igrač u pametnim električnim i energetskim ekosustavima. U okviru programa Advanced Battery Storage grupa Renault udružila je snage s nekoliko sudionika, uključujući društva La Banque des Territoires, Mitsui Group, Demeter (kroz fond za ekološku modernizaciju sustava prijevoza) i The Mobility House.

Više informacija o Renaultovoj predanosti rješenjima električne mobilnosti: EasyElectricLife

O pametnom električnom ekosustavu

Pametno punjenje prilagođava punjenje vozila potrebama korisnika i količini električne energije dostupnoj u mreži. Maksimalna snaga punjenja moguća je dok ponuda električne energije nadmašuje potražnju, posebice u vršnim fazama proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Punjenje se zaustavlja kad potražnja za električnom energijom nadmašuje ponudu mreže i tako optimizira ponudu energije iz lokalnih obnovljivih izvora.

Dvosmjerno punjenje vozilima omogućuje punjenje električne mreže energijom tijekom vršnih opterećenja. Osim što ih se pametno puni, vozila će tako poslužiti i kao privremene jedinice za pohranu energije.

Jednom kada više ne budu prikladne za uporabu u automobilima, baterije električnih vozila i dalje mogu pohranjivati velike količine energije. Renault je pronašao način da iskoristi tu energiju u manje zahtjevnim situacijama, ponajprije za stacionarnu pohranu energije. Udahnuvši novi život baterijama, Renault danas može obuhvatiti čitav spektar potreba pohrane energije, od domova do poslovnih zgrada, tvornica, škola i stambenih blokova, pa čak i punjenja električnih automobila.

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com