Ova skateboard šasija mogla bi postati budućnost za automobile


Izvor: Promo fotografije / Autor: GM Ova skateboard šasija mogla bi postati budućnost za automobile

Eksponencijalan napredak tehnologije omogućio nam je da sjedimo u prvom redu automobilske revolucije, a koliko bi to moglo biti zanimljivo potencijalno otkriva GM-ov posljednji projekt autonomne platforme na gorive ćelije SURUS

SURUS stoji za ?Silent Utility Rover Universal Superstructure odnosno u slobodnom prijevodu univerzalna superstruktura tihog višenamjenskog vozila.

Amerikanci nisu slučajno odabrali ovo nezgrapno ime, Surus je, naime, bilo ime Hanibalovog posljednjeg ratnog slona, a u GM-ovoj viziji SURUS evidentno ima vojnu namjenu.

Kako god bilo, SURUS je mnogo zanimljiviji i prosječnom potrošaču nego što se to čini na prvi pogled. Vidite ova šasija mogla bi biti prvi pogled na nevjerojatnu budućnost u kojoj bismo imali na tisuće specijaliziranih proizvođača karoserije i automobilskih interijera.



Da biste danas proizvodili automobile treba vam u tolikoj mjeri napredna tehnologija za razvoj upravljačko-motornog sklopa i šasije da je to, s obzirom na profitne marže, jednostavno kronično neisplativo. No ako biste se mogli dočepati gotove i potpuno upravljive ravne šasije, koja zadovoljava sve sigurnosno-ekološke propise, tada biste na njezinoj osnovi mogli izrađivati - čuda!

Tako bismo na istoj platformi mogli dobiti niz potpuno različitih automobila - kupea, karavana, monovolumena, roadstera, kabrioleta, kampera, kombija, retro klasika što god vam padne na pamet. Ovi bi se automobili razlikovali izgledom, kao i kvalitetom korištenih materijala, što bi im cijenu diglo u nebesa ili ih učinilo pristupačnima gotovo svakom.


Proizvođači automobila ovako nešto već sad rade unutar kuće ili u partnerstvima kroz modularne platforme, pa je tako primjerice BMW najavio da će uskoro sve svoje automobile graditi na istoj platformi, no do revolucije bi moglo doći samo ako se tehnologiju po prihvatljivoj cijeni učini dostupnom svima, kao što je primjerice Google napravio sa svojim operativnim sustavom za pametne telefone - Android.

GM je unutar svoje šasije ugurao pogonski sustav na gorive ćelije i litij-ionsku bateriju, te četiri elektromotora koji upravljaju svakim kotačem zasebno. Amerikanci tvrde kako je autonomija 640 km, a tu je i računalni sklop za autonomno upravljanje. Zahvaljujući ovoj pametnoj skateboard šasiji SURUS može biti ambulantno vozilo, kamion, ili pak oklopni transporter, što su u GM-u i demonstrirali fotografijama.

Nadajmo se da će u Tesli ovo vidjeti i možda jednog dana ponuditi na prodaju isključivo šasiju Modela 3.


Izvor: tportal.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com