Prodaja električnih vozila u EU će se ove godine utrostručiti


FOTO: Pixabay Prodaja električnih vozila u EU će se ove godine utrostručiti

Za sve veću prisutnost električnih automobila u Europskoj uniji zaslužne su regulative koje ograničavaju emisije štetnih plinova. Sljedeće godine svaki sedmi automobil prodan u EU trebao bi biti elektrificiran, no da bi se trend nastavio EU mora povećavat

Europska neovisna stručna skupina za čišći transport, Transport & Environment, objavila je svoju analizu europskog tržišta električnih automobila. U njoj je vidljivo kako je prodaja e-vozila u Europskoj uniji u porastu i tijekom ove godine, unatoč pandemiji i usporavanju gospodarstva. Kao glavni uzrok tome vide nove propise kojima EU sve ambicioznije ograničava emisije štetnih plinova.

Ove je godine tako otprilike svaki deseti automobil prodan u EU bio 100% električni ili plug-in hibrid, a do kraja godine očekuje se daljnje ubrzanje njihove prodaje. Ukupno bi se u 2020. godini na tržištima EU trebalo prodati trostruko više električnih i elektrificiranih automobila nego lani. Trend će se vrlo izgledno nastaviti i u 2021. godini, za kada T&E predviđa da će svaki sedmi novi automobil biti moguće śuštekatiť u e-punjač.
S novim regulativama EU već su se uskladili PSA Grupa, BMW, Volvo te zajedničkim snagama FCA grupa i Tesla. S druge strane, Renault, Nissan, Ford te zajednički gledano Toyota i Mazda vrlo su blizu ostvarenju cilja u pogledu prosječne emisije novih automobila na tržištu Unije.

Od onih koji još uvijek zaostaju po pitanju ekologije ističu se Volkswagen, Hyundai-Kia grupa, Daimler te Jaguar-Land Rover. Svi oni imaju određene planove za ubrzanu elektrifikaciju game i primjetno je da im prodaja u e-segmentu ili raste ili bi uskoro trebala početi rasti. Ono što zabrinjava analitičare jest veliki porast popularnosti SUV-ova, vozila koja u principu ispuštaju natprosječno više štetnih plinova, a čiji je udio u prodaju u EU porastao na čak 39% u prvoj polovici godine.

Stoga, kako bi se pozitivan trend smanjenja emisija i elektrifikacije prijevoza nastavio, preporuča se daljnje śstezanjeť regulative, postavljanje još ambicioznijih ciljeva te smanjenje dopuštenih prosječnih emisija po proizvođaču u razdoblju od 2025. do 2030. godine.

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com