Znate li koliko u Hrvatskoj ima električnih automobila? A punionica?


U prvih pola godine u Hrvatskoj su registrirana 43 automobila s pogonom na struju, a samo lani uvezeno ih je i registrirano više od 70. Iako se te brojke naoko ne čine velikima, u Hrvatskoj ima gotovo 800 električnih vozilaRazvoj tržišta vozila na struju prati i postavljanje punionica, a u ovom trenutku u Hrvatskoj ih ima 129, ali u idućim godinama njihov broj trebao bi znatno porasti.
Statistike MUP-a govore da u Hrvatskoj ima 749 električnih vozila, a Fond za zaštitu okoliša otkriva kako se ona mogu puniti u već spomenutih 129 punionica. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je postavljanje 42 punionice za električna vozila, a da nije ostao bez novca, njihov broj u ovoj godini bio bi puno veći.
’Glavni igrači na tom tržištu su Hrvatski Telekom i HEP, a slijede ih gradovi i županije. Tri brze univerzalne punionice i pet AC punionica postavio je i Zagrebparking’, rekao je tportalu Dragan Vasilj, stručni suradnik u zagrebačkom Gradskom uredu za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.
Interaktivna karta na internetskoj stranici Puni.hr otkriva i lokacije punionica, ali i to da Hrvatska ne zaostaje puno za susjedima poput Slovenije i Austrije te u vrlo dobroj mjeri nadmašuje susjede poput Bosne i Hercegovine i Srbije.
Nove punionice u idućim godinama trebale bi nicati kao gljive poslije kiše, zahvaljujući sve većoj popularnosti električnih automobila.

HEP i Hrvatski Telekom glavni igrači

HEP planira graditi punionice sukladno Strategiji 2020, kojom su utvrđene 345 punionice kojima bi trebali biti pokriveni autoceste, gradovi i naselja na svim državnim i županijskim cestama.
Plan je da se brze DC punionice, koje napune bateriju za 15 do 30 minuta, postave na autoceste, čime bismo osigurali potrebnu vezu između većih hrvatskih gradova, naročito između Zagreba i Splita, a cilj je i postaviti punionice za električna vozila na benzinskim crpkama na autocesti.
Hrvatski Telekom drži oko 50 posto tržišta punionica električnih automobila u Hrvatskoj u svom sustavu za upravljanje mrežom punionica.


’Tijekom 2015. i 2016. godine u 50-ak e-punionica u Hrvatskoj, koje su u portfelju HT-a, ukupna količina isporučene električne energije omogućila je preko 250.000 kilometara ’zelenog’ dometa. Smanjena je potrošnja naftnih derivata za više od 25.000 litara, a opterećenje na okoliš manje je za čak osam tona emisija CO2’, kazali su nam u Hrvatskom Telekomu, istaknuvši da će širiti posao prema gradovima, otocima, ali i trgovačkim centrima, hotelima i resortima.
’Pokrivenost javno dostupnim punionicama Republike Hrvatske trenutno prati dinamiku porasta broja električnih vozila (domaćih i inozemnih) te je u skladu s prosjekom zemalja zapada i sjevera EU-a, u kojima su električna vozila značajnije zastupljena. Ono što nedostaje jest ukupno povezana mreža punionica, koja će krajnjim korisnicima omogućiti jednostavan i pouzdan pristup. U tom pogledu HT je napravio vodeći iskorak, povezavši 50 posto svih javno dostupnih punionica preko platforme SMS i Smart APP, a cilj je do 2020. povezati minimalno 80 posto svih javno dostupnih pametnih punionica u Hrvatskoj i regiji’, zaključili su u Hrvatskom Telekomu.


Izvor: tportal.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com