Punjenje kod kuće


Obzirom da će Vaše vozilo najviše vremena biti parkirano na Vašem parkiralištu, logično je da to parkiralište bude opremljeno i odgovarajućom stanicom za punjenje. Također Vam to pruža i fleksibilnost u kontroli troškova pošto vozilo možete puniti i za vrijeme jeftinije tarife. Pošto postoje dva osnovna tipa stanovanja, samostojeće kuće i stambene zgrade sa dijeljenim parkiralištima, tako postoje i rješenja za punjenje Vaših vozila ovisno o tipu parkirališta.

Punjenje vozila na Vašem privatnom parkiralištu

Kupili ste električno vozilo ili ozbiljno razmišljate o tome. Tražite dostupne informacije i glava Vam je već puna od različitih informacija pa shvatite da ste zapravo ponovno na početku jer ne znate koje su informacije bitne. Punjenje kod kuće je zapravo najjednostavniji slučaj za definirati. Postoji nekoliko bitnih pitanja koja si trebate postaviti kako bi ste si olakšali odabir:

Koji auto vozim?

Sporo punjenje vozila AC strujom se odvija preko modula za punjenje u samom vozilu koji ima limitiranu snagu definiranu od proizvođača. Ako Vaš automobil posjeduje taj modul snage npr. 7,4 kW onda je to i maksimalna snaga kojom se Vaš automobil može puniti te nema svrhe uzeti punjač veće snage jer nećete dobiti veću brzinu punjenja. Drugi faktor je tip priključka koji Vaš automobil posjeduje jer kako smo objasnili u dijelu o punjenju vozila, ne posjeduju svi automobili isti priključak.

Hoću li ja ili netko u kućanstvu nabavljati drugi električni auto u budućnosti?

Jako je bitno promisliti i o tom dijelu jer bi ste onda trebali uzeti u obzir da taj automobil može imati veći kapacitet punjenja ili drugi tip priključka za punjenje. U tom slučaju Vam je bitno da odaberete punjač koji je lako nadogradiv i nije potrebno mijenjati cijeli punjač da bi ste mogli puniti drugo vozilo.

Koja je lokacija ugradnje punjača?

Vrlo je bitno definirati i taj segment pošto nam on određuje dužinu kabla za punjenje i vrstu dozvole pristupa. Ukoliko punjač koji ste nabavili ne zahtjeva dodatnu autorizaciju nego je jednostavno autostart tipa a montiran je na lokaciju koja je lako dostupna svima, bilo tko se može spojiti na njega i puniti svoje vozilo a Vama tako stvoriti neplanirane troškove. U tom slučaju je bolje uzeti stanicu sa dodatnom autorizacijom putem aplikacije ili RFID kartice.

Koja je priključna snaga električne energije dostupna u mom domu?

Bitno je provjeriti i tu stavku pošto zasigurno želite izbjeći dodatno zakupljivanje kapaciteta koje može biti poprilično skupo. Također je bitno uzeti u obzir i to da na Vašoj lokaciji postoje i druga trošila koja smanjuju dostupnu priključnu snagu. Ukoliko imate dovoljno kapaciteta za stanicu od npr. 11 kW ali Vam zbog drugih uređaja ta snaga nije uvijek dostupna, bitno je odabrati stanicu za punjenje sa pametnim funkcijama kao što su limitiranje snage preko mobitela ili automatsko balansiranje snage prema trenutno dostupnoj energiji. Takva rješenja čuvaju Vaš dom i Vaš novčanik od dodatnih troškova i skupih popravaka.

Da li je moja stanica dostupna i drugim korisnicima?

Sa sve većim brojem električnih vozila na cestama, pojavili su se i novi poslovni modeli i mogućnosti dodatne zarade na Vašim punjačima, pogotovo u razvijenijim zemljama. Tako u zemljama Europe nije rijetkost da vlasnici privatnih stanica za punjenje u slobodno vrijeme svoje stanice nude na tržištu te si tako nadopunjuju kućni budget. Bez sumnje da će se takav oblik poslovanja s vremenom pojaviti i kod nas. Ukoliko želite ponuditi uslugu punjenja na slobodnom tržištu, onda je opcija pametne identifikacije RFID karticama ili mobilnim aplikacijama obavezna. Također je bitno da stanica bude online sa dostupnom lokacijom i statusom punjenja da Vas potencijalni klijenti mogu pronaći.

Punjenje vozila u stambenim zgradama

Za punjenje na dijeljenim parkiralištima stambenih zgrada vrijede slična pravila kao i za privatna parkirališta ali uz nekoliko bitnih razlika. Na tim parkiralištima je obavezno instalirati pametne stanice sa online pristupom zbog kontrole i raspodjele troškova i dostupnosti stanica ostalim stanarima. Sa našim pametnim stanicama moguće je odrediti točan utrošak svakog pojedinog korisnika kao i odrediti dozvole za pristup pojedinim korisnicima. Moguće je objaviti stanicu kao javnu te dopustiti pristup svim potencijalnim korisnicima te urediti automatizirani sustav naplate kako bi ste na stanicama ostvarili povrat Vašeg ulaganja te nakon toga i zaradu.

Izvor: epunjaci.hr

Podijeli sa drugima

Vezani linkovi

Punjenje na benzinskim postajama

Iako se navike vozača električnih vozila razlikuju od vozača klasičnih automobila u pogledu punjenja...

Punjenje na javnim površinama

Zbog zagađenja zraka, trend je da se sve više i više gradova okreće zelenim tehnologij...

Punjenje u trgovačkim centrima

Trgovački centri su treće najpoželjnije mjesto za punjenje električnih vozila.  Ukoliko ponudit...

Punjenje na turističkim lokacijama

Svi znamo da je hrvatska turistička zemlja i kako električni automobili postaju zastupljeniji, tako ...

Punjenje u tvrtkama

Ukoliko ste vlasnik tvrtke koja želi biti moderna i ekološki osviještena, zasigurno st...

Sustavi za punjenje električnih automobila

O punjenju električnih vozila   NAČINI PUNJENJA Za stanice za punjenje autom...

Najviše vas zanima

Zadnje novosti

Newsletter

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com